AcasăOldDe ce femeile au salarii mai mici decit barbatii?

De ce femeile au salarii mai mici decit barbatii?

Intrebarea din titlu e veche de cind lumea. Si pare o enigma de nedezlegat. Cu atit mai mult cu cit numarul femeilor care sint absolvente de studii superioare este, in prezent, mai mare decit cel al barbatilor. Dar, in continuare femeile cistiga mai putini bani decit barbatii.

*Forta fizica, un atu?*

Sa fie forta fizica si rezistenta mai mare la stres a barbatilor un atu care sa cintareasca la salariu? Se prea poate. Cert este ca, potrivit studiilor, in primii sase ani de activitate, barbatii au salarii medii cu 10% mai mari decit femeile. Diferenta de salarizare intre barbati si femei la inceput de cariera sint, insa, mai mari si depind de nivelul de calificare. In medie, intre 2003 si 2008, barbatii care nu erau absolventi de studii superioare au cistigat mai mult cu 23% fata de femeile aflate la acelasi nivel. In ceea ce priveste absolventii de invatamint superior, diferenta este de 21%. Explicatia ar putea fi data si de faptul ca femeile lucreaza la inceputul carierei in special part-time, pentru a reusi sa-si termine studiile universitare, potrivit cotidianului francez „Le Monde”. In 2008, diferenta salariala care favorizeaza barbatii s-a inregistrat la toate nivelurile de studii si in toate domeniile de activitate. Situatia in care salariile femeilor nu cresc proportional cu barbatii este cauzata si de faptul ca firmele invoca concediul de maternitate, ceea ce ar stopa evolutia rapida pe plan profesional a femeilor tinere.

*Cuiul lui Pepelea…*

Tocmai concediul de maternitate pare a fi Cuiul lui Pepelea. Se pare ca patronii sint mai prudenti atunci cind vine vorba sa angajeze fete tinere nedindu-le toate „drepturile” asa cum o fac cu barbatii de „teama” unei eventuale sarcini. Or, tocmai aducerea pe lume a unui copil, face din femei victime perpetue ale discriminarii salariale. Dar, in ciuda faptului ca sint mai prost platite, femeile sint mai bine pregatite decit barbatii. In 2008, 37% dintre barbati si 51% dintre femei au fost absolventi de invatamint superior, iar proportia femeilor fara calificari a tot continuat sa scada din 1999. Totodata, femeile gasesc mai usor un prim loc de munca decit barbatii, discriminarea incepind sa se diminueze incepind din anul 1984 in aceasta privinta. Acest lucru nu tine, insa, numai de emanciparea femeii, ci si de faptul ca angajatorii prefera sa acorde salarii mai mici.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
50 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger