AcasăOldCapitalism versiunea «4.0» sau... nimic

Capitalism versiunea «4.0» sau… nimic

Daca in secolul trecut interventia statului in economie era un factor-cheie in rezolvarea crizelor, criza actuala face ca statele sa para precum niste “muncitori” care incearca sa sece un ocean cu polonicul. Ce a insemnat pina acum acest lucru? Statele s-au indatorat tot mai mult, iar economiile au stagnat cu incapatinare in ciuda ajutoarelor de stat. In acest context, statele nu mai stiu ce sa faca pentru ca puterea lor de interventie se apropie vertiginos de momentul “zero”.

*O solutie…*

Anatole Kaletsky, analist la Times, crede ca avem nevoie de un nou capitalism pentru a-l contrapune modelului chinezesc. Privind istoric, este clar ca ne aflam intr-o noua perioada de declin a capitalismului, se arata pe site-ul Trenduri economice. Kaletsky sustine ca:
Marea Depresiune din anii ‘30 a distrus modelul clasic de capitalism (laissez faire) impunind modelul keynesian. Acesta a fost ingropat de sistemul pietei libere, modelul nascut in perioada Thatcher-Reagan care clama faptul ca pietele au intotdeauna dreptate.
Actuala criza a spulberat efectiv modelul free market aruncind in ridicol opiniile unor factori de decizie proeminenti.
Conform lui Kaletsky, avem nevoie de un nou tip de capitalism, adica de ceea ce numeste el Capitalism versiunea 4.0.

*…si o alta solutie, radicala*

Exista un grup din ce in ce mai numeros de oameni care spun ca au solutia pentru criza actuala: libertarienii. Acestia sustin libertarianismul care este o doctrina politica ce sustine libertatea deplina a indivizilor in toate chestiunile, fie ele civile, politice ori economice. Este descrisa adesea ca o varianta radicala a liberalismului. Care ar fi in opinia acestui grup solutia pentru rezolvarea crizei? Eliminarea statului, disolutia natiunilor si orientarea catre un sistem reglementat de institutii eminamente private.
In acest fel se elimina nu numai statul, dar si coruptia generata de acesta prin politicieni. Principalul efect va fi restringerea comunitatilor, reaparitia sub o alta forma a oraselor-stat, adica impunerea unui model al libertatii absolute.
Atit timp cit nu mai ai stat, nu mai exista o presiune a acestuia asupra individului, iar societatea ajunge sa se dezvolte natural, fara pic de interventionism, ghidata numai de instinctul natural.
l

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
45 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger