AcasăOldCum ne pregateste UE pentru Apocalipsa pensiilor

Cum ne pregateste UE pentru Apocalipsa pensiilor

Criza financiara actuala, ne avertizeaza expertii UE, este un mizilic, o gluma palida in comparatie cu impactul imbatrinirii populatiei. Mai pe româneste, se configureaza o noua criza, de zece ori mai puternica decit cea financiara, alimentata de ineficienta sistemelor publice de pensii. Acum, ca am fost avertizati de unde va veni ultima „Apocalisa” economico-sociala si deja sintem speriati, este bine de stiut si ce solutie exista pentru evitarea crizei pensiilor. Se numeste sistem de pensii private si este, in scenariul respectiv, unica noastra salvare…

*România, in graficul dezastrului*

In timp ce efectele crizei actuale ar putea sa fie resimtite in economiile statelor membre UE chiar si timp de un deceniu, criza demografica este un fenomen centenar, ale carui efecte nu vor disparea nici macar dupa anul 2050, se arata intr-o „informare” a Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), care citeaza un raport publicat de Parlamentul European. Pina in anul 2060 rata medie de dependenta la nivel european (rata de dependenta = populatia de peste 65 de ani/populatia cu virsta intre 15-64 de ani) se va dubla, ceea ce face presiunile asupra sistemelor publice de pensii complet insuportabile. „Nici un sistem de pensii nu poate supravietui unei asemenea dublari a raportului pensionari – salariati”, arata raportul. România va suferi in aceeasi perioada o triplare a ratei de dependenta din sistemul public de pensii, numarindu-se printre statele europene ce vor fi cel mai grav lovite de efectele crizei demografice.

*Salvarea e in sistemul privat*

„Efectele actualei crize vor parea minuscule prin comparatie cu impactul imbatrinirii populatiei, care va fi de circa zece ori mai mare si va lovi cu gravitati diferite statele europene. De aceea, reformarea sistemelor de pensii este o necesitate”, afirma expertii Uniunii Europene, analizind sistemele de pensii si perspectivele demografice ale tuturor celor 27 de state UE. Printre masurile „neaparat necesare”, raportul UE noteaza cresterea virstei de pensionare, reducerea metodelor de indexare a pensiilor de stat, precum si accentul pus mai puternic pe sistemele de pensii private, ca piloni complementari ai sistemului public.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
70 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger