Modul de functionare a organismului este influentat de ceea ce respiri, bei si maninci. Imbunatateste-ti meniul zilnic cu alimente care reduc riscul afectiunilor ocular.
Pestele – este o sursa excelenta ce furnizeaza suport structural pentru membranele celulare. Este recomandat pentru tratarea degenerescentei maculare si pentru pastrarea sanatatii ochiului.
Spanacul, varza si salata – aceste plante sint bogate in caroteni, in special in luteina. Luteina, un pigment galben, protejeaza macula de arsurile solare si de lumina fosforescenta.
Oul – este bogat in cisteana, sulf, lecithina, amino-acizi si luteina. Aceste componente previn formarea cataractei.
Usturoiul si ceapa – prezinta, de asemenea, un continut bogat de sulf, necesar producerii de glutemina, un important antioxidant atit pentru ochi, cit si pentru intregul organism.
Soia – scazuta in grasimi, bogata in proteine, soia este elemetul de baza ce nu lipseste din nici o dieta. Soia contine acizi grasi esentiali, vitamina E si agenti antiinflamatori.
Fructele si legumele – contin vitamina A, C, E si beta-caroten. Legumele de culoare galbena, precum morcovul, sint foarte importante pentru vederea diurna.
Afinele si strugurii – aceste fructe ajuta cu precadere ochiul in timpul vederii nocturne. O ceasca plina de afine, gem de coacaze sau un supliment nutritiv format din struguri si afine te ajuta sa-ti adaptezi vederea la intuneric, in mai putin de 30 de minute.
Vinul – pe linga efectul cardioprotectiv, vinul contine nutrienti esentiali care protejeaza vederea. Bineinteles, nu mai trebuie adaugat faptul ca numai un consum moderat are urmari benefice pentru organism.
Alunele si stafidele – sint unele dintre cele mai concentrate alimente in vitamine. Continutul ridicat de acizi grasi omega-3 contribuie la mentinerea colesterolului la un nivel scazut si stabilizeaza membranele celulare.
Uleiul de masline – acest tip de ulei monosaturat este o alternativa sanatoasa a untului si a margarinei.