AcasăOldReducerea (Mamoplastia Rreductionala) si ridicarea sinilor (Mastopexia) (II)

Reducerea (Mamoplastia Rreductionala) si ridicarea sinilor (Mastopexia) (II)

In articolul trecut am scris despre planificarea operatiei si operatia. Astazi vom vorbi despre ce se intimpla dupa si complicatiile postoperatorii posibile.

*Dupa operatie*

In primele doua zile dupa operatie, pacientele vor petrece majoritatea timpului linistite in pat. Lipsa de confort va fi mult redusa fata de asteptari, dar, probabil, va fi necesar un medicament slab impotriva durerilor (de pilda, algocalminul).
Folosind tehnici chirurgicale foarte performante, intoarcerea in familie se face dupa 24 de ore de la internare.
Dupa 2-3 zile, este posibil ca pacientele sa se simta plictisite, deprimate. Este un fenomen perfect normal in acest moment, deoarece mintea este activa iar corpul inca se odihneste. Exista curiozitatea de a vedea rezultatul final al operatiei, dar trebuie rabdare. Pe masura ce inflamarea se reduce, forma sinilor va iesi la iveala. Pentru moment, timpul trebuie ocupat cu cititul, televizorul sau cu proiecte simple.
Majoritatea pacientelor incep si reiau activitatea dupa 4-7 zile si incep sa conduca dupa doua saptamini, in functie de gradul de efort cerut si de stadiul recuperarii lor. Activitatea se reia treptat.
Jumatate din inflamatie dispare dupa 2 saptamini, trei sferturi, dupa o luna, iar restul, in urmatoarele luni. Majoritatea pacientelor noastre pastreaza aceeasi senzatie sau observa o imbunatatire in zona sfircului dupa disparitia inflamatiilor. Orice senzatie de amorteala ca urmare a unei operatii chirurgicale este temporara: disparitia ei poate avea loc dupa citeva saptamini sau chiar citeva luni. Desi este de dorit ca nou-nascutii sa fie alaptati, acest lucru este imposibil dupa operatie (la 50% din cazuri).
Riscurile pe care le implica reducerea sau ridicarea sinilor trebuie cunoscute, iar chirurgul si echipa acorda o mare atentie diminuarii sanselor aparitiei complicatiilor. Cu toate acestea, ca in orice interventie chirurgicala, ele pot surveni (vezi capitolul 10.4).

*Complicatii postoperatorii posibile*

Reusita unui tratament chirurgical si lipsa riscurilor nu pot fi garantate de niciun medic onest si responsabil.
Complicatiile posibile in urma unor operatii estetice la sin sint aceleasi ca dupa oricare alta interventie chirurgicala. Desi putin probabil sa se produca, in conditiile in care, pre si postoperator pacientul respecta indicatiile medicului, iar tehnicile actuale sint mai putin traumatizante, complicatiile operatorii posibile si riscurile trebuie cunoscute si asumate de pacient. Chirurgul si echipa sa vor face tot posibilul pentru a diminua riscul aparitiei lor.
Eventualele complicatii sint legate de:
1. Anestezia generala. Statistic, la un pacient dintr-un milion anestezia poate avea risc vital. Se preintimpina prin investigare riguroasa a pacientului preoperator, competenta medicala, medicamente de cea mai buna calitate.
2. Infectia. Se recunoaste ca o zona dureroasa, umflata, rosie, fierbinte, cu acumulare de secretie purulenta insotita de febra (peste 38°C), eventual frisoane. La aparitia acestor semne trebuie informat chirurgul. Se combate cu: punga cu gheata (invelita in prosop, nu direct pe piele!) aplicata in zona respectiva, antiinflamatorii, antibiotice sau/si drenaj (incizie) chirurgical. Pentru ca operatia sa nu se infecteze, pansamentele nu trebuie udate, ci mentinute uscate si curate. Igiena personala si a locuintei trebuie mentinute foarte riguros! De subliniat ca o usoara inflamatie (roseata) a zonei operate si o temperatura a corpului pina in 37,8ºC (subfebra), in zilele imediat urmatoare operatiei pot sa indice nu o infectie, ci o reactie mai energica a organismului. Se combate cu aceleasi remedii (mai putin tratamentul chirurgical).
3. Hematomul sau seromul. Inseamna o acumulare de singe sau fluide (ser sangvinolent) in zona operata care, in cantitati prea mari (mai mari decit are organismul capacitate sa resoarba) trebuie evacuate prin punctie (cu seringa) sau interventie chirurgicala. Se poate remarca prin umflarea exagerata, de obicei unilaterala, a unei zone operate: hainele devin strimte brusc, exteriorizarea de singe rosu-aprins. La aparitia acestor semne trebuie informat chirurgul!
In general, o singerare postoperatorie se poate datora unui efort fizic sau unor miscari prea intempestive, bruste sau violente. De aceea citeva zile dupa operatie profitati de convalescenta pentru odihna si nu pentru a face munci casnice, gradinarit sau orice alta ocupatie care va solicita fizic prea mult sau ar expune la traumatizari, chiar si involuntare din partea celorlalti, timp de 2-3 saptamini. De evitat chiar si petrecerile De asemenea, trebuie evitat sofatul!
4. Necroza (moartea unei zone de piele). Pielea se poate reface spontan sau necesita reinterventie chirurgicala. Impactul estetic poate fi de la neglijabil la important, in functie de suprafata si zona unde s-a produs. Necroza este combatuta de o buna oxigenare a tesuturilor (fumatul este interzis 2 saptamini dupa interventie).
5. Cicatrizarea inestetica. Desi unul din scopurile principale ale chirurgiei estetice este obtinerea de cicatrice cit mai mici si mai fine (invizibile daca se poate), pacientii trebuie sa stie citeva lucruri legate de cicatrizare:
a) Cicatrizarea este un proces biologic cu mari variatii de la individ la individ, de la o zona a corpului la alta si pe parcursul vietii sale.
b) Un tesut incizat (operat) sau traumatizat are nevoie de aproximativ un an de zile pentru a se vindeca complet. In acest rastimp cicatricea poate trece prin diferite stadii: linia fina de dupa operatie devine mai lata si rosie (sau violacee), apoi treptat mai ingusta si mai decolorata pina se estompeaza uneori aproape complet. Din motive ce tin de rigorile tehnicii chirurgicale sau din altele necunoscute, individuale, cicatrizarea poate sa se abata de la evolutia ei normala, temporar sau chiar si pina la un an de zile. Exista remedii: pansamente speciale, unguente, tratamente injectabile si uneori retusuri chirurgicale la un an postperator.
Atentie! Exista unele persoane cu cicatrizare genetic slaba calitativ, la care operatia de retus poate aduce deservicii in loc sa imbunatateasca situatia!
c) Procesul de cicatrizare este influentat pozitiv de o stare buna de sanatate, de o alimentatie bogata in proteine (carne, lactate, oua), vitamine si negativ de fumat, expunerea la soare si raze ultraviolete inainte de 2 luni dupa operatie, stres.
d) Oriunde bisturiul (sau oricare alt instrument, inclusiv laserul) atinge pielea, ramine un semn! Contrar asteptarilor, chirurgia estetica nu stie (inca!) sa opereze fara semne, nu stie sa „scoata” total semnele, dar stie sa obtina cicatrice cit mai mici, fine, in locuri cit mai ascunse (daca terenul este favorabil genetic).

*Alte complicatii posibile:*

1. Asimetriile, de obicei sint pasagere (se remarca in primele zile, chiar saptamini de la operatie) si se datoreaza inegalitatilor de vindecare a tesuturilor. Daca sint definitive si importante necesita retusuri (la 1 an postoperator). Nu uitati ca organismul uman este construit anatomic si functional asimetric, prin urmare asteptarile trebuie sa fie realiste si tolerante la mici imperfectiuni.
2. Senzatia de amorteala (sau de amorteala dureroasa) este de obicei pasagera (dureaza 1-3 luni) si dispare pe masura vindecarii. Poate fi combatuta si cu vitamine sau fizioterapie.
Va reamintesc ca riscul de complicatii scade proportional cu gradul de cooperare medic-pacient. Prin urmare, se recomanda alegerea cu atentie a chirurgului (eventual trebuie consultati mai multi) dar odata ales, recomandarile trebuie urmate cu incredere si optimism!
Examinarea anuala a sinului este importanta pentru fiecare femeie, indiferent daca sinii au fost sau nu modificati chirurgical, se recomanda mamografii, ecografii, examene clinice regulate dupa virsta de 35 de ani. Atentie: operarea sinului in scop estetic nu cauzeaza cancer!
Contraindicatiile vizeaza infectiile cronice ale tesutului (mastita cronica), antecedente ale problemelor de coagulare a singelui si orice boli netratate si serioase (diabetul necontrolat, tensiune arteriala ridicata etc).

Articol extras din cartea GHIDUL PRACTIC AL SĂNĂTĂŢII SI FRUMUSEŢII DUMNEAVOASTRĂ

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
156 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger