AcasăOldExterne - stiri pe scurt

Externe – stiri pe scurt

*Rusii, suparati degeaba*

„Iritarea Moscovei fata de planul american privind amplasarea unui sistem antiracheta in Bulgaria si România pare sa fie pur si simplu o reactie obisnuita. Cu doar citiva ani in urma, Rusia incerca sa convinga membrii comunitatii internationale ca sud-estul Europei avea nevoie de un astfel de sistem pentru a contracara o presupusa amenintare iraniana”, comenteaza publicatia Nezavisimoia Voyennoi Obozrenia. „Planul american antiracheta nu va crea probleme Rusiei, doar daca nu intentioneaza sa atace România si Bulgaria, noteaza analistul rus Aleksandr Hramcihin, directorul-adjunct al Institutului pentru Analize Politice si Militare, care nu uita sa precizeze ca “sistemul antiaerian rusesc este incapabil sa protejeze anumite instalatii militare”.

*Lovitura de stat in Niger*

Dupa o lovitura de stat militara survenita acum doua zile, care s-a soldat cu numerosi morti si raniti, presedintele Nigerului, Mamadou Tandja a fost dus intr-un loc necunoscut. Iar autointitulatul „Consiliu (militar) suprem pentru restaurarea democratiei” (CSDR) a anuntat la postul public de radio “Vocea Sahel” suspendarea Constitutiei. Consiliul l-a desemnat presedinte pe comandantul unei unitati militare care dispune de vehicule blindate, Salou Djibo. CSDR a declarat starea de asediu si a inchis frontierele terestre si aeriene, facind apel la populatie sa-si pastreze calmul. Ministrii au declarat ca au fost sechestrati in cadrul unei sedinte de Guvern. Nigerul, care este al treilea producator mondial de uraniu, se confrunta cu o criza politica grava generata din dorinta presedintelui de a ramine la putere cu orice pret dupa incheierea mandatului sau si are “o lunga traditie” in materie de lovituri de stat.

*Coreea de Nord: arme nucleare, decit mincare*

Ar fi o „eroare de judecata” din partea comunitatii internationale sa se creada ca Phenianul isi va abandona bombele atomice in schimbul unui ajutor economic, a declarat agentia de presa oficiala nord-coreeana KCNA, care a cerut SUA “sa abandoneze in prealabil politica lor ostila fata de Phenian”. Coreea de Nord a creat arme atomice pentru propria sa aparare si „nu pentru a ameninta pe cineva sau pentru a primi favoruri economice sau recompense”, continua KCNA, care subliniaza ca “nu ne vom abandona armele nucleare, chiar daca Pamintul s-ar prabusi”. Phenianul apreciaza ca americanii sint singurii care pot oferi regimului un tratat de pace, razboiul Coreei (1950-1953) sfirsindu-se printr-un simplu armistitiu, lasind practic peninsula coreeana in stare de razboi.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
52 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger