AcasăOldPeste un milion de români sint saraci lipiti

Peste un milion de români sint saraci lipiti

Ultima statistica Eurostat ne confirma inca o data, daca mai era nevoie, ca România este tara tuturor paradoxurilor. Sintem saraci, spun calculele, dar umplem mallurile pina la refuz, sintem saraci dar supermarketurile sint asaltate de români mai ceva ca furnicile, sintem saraci dar continuam sa cumparam masini de lux. De fapt, acest intreg paradox ascunde o tragedie.

*Saracie absoluta*

Marea tragedie a românilor a inceput odata cu explozia creditarii, in urma cu aproximativ patru ani. Imbatati de bogatia de imprumut, românii s-au indatorat mult mai mult decit puteau duce. Nimeni din cei care luau un imprumut pentru o casa, de exemplu, nu s-a intrebat cum va putea returna niste bani pe care nu-i va cistiga toata viata din salariu.
Si, dupa credite luate in toate felurile si din toate pozitiile, acum, pe vreme de criza, a inceput scadenta. Criza declansata anul trecut a adus somaj si saracie. Potrivit statisticilor europene, daca in 2008 erau 1,2 milioane de persoane sarace, anul trecut rata saraciei absolute a crescut cu 1,7 procente. Prin saracie absoluta intelegindu-se zero venituri.

*Doar saraci si bogati*

Din pacate, dupa 20 de ani de “democratie”, in România nu exista inca o clasa de mijloc. Exista doar clasa celor saraci si clasa celor bogati. Ar mai fi o clasa, a celor care nu sint nici saraci, dar care nici bogati nu pot fi numiti. Este vorba despre cei care au un venit situat intre 1.000 si 1.500 de euro. Adica valoarea salariului minim din unele tari ale UE precum Franta, Austria, Olanda sau Marea Britanie. De fapt, la noi acestia ar trebui sa compuna fix clasa de mijloc.

*Sefii o duc bine*

In schimb, cind e vorba de sefi lucrurile stau pe dos. Astfel, salariile angajatilor din top management sint de zece ori mai mari decit cele ale muncitorilor si ale salariatilor cu functii administrative.
Tot potrivit statisticilor, România se afla in primele zece tari din lume si pe locul unu in Europa in ceea ce priveste puterea de cumparare a managerilor.
Ca sa nu mai vorbim de salariile de zeci de mii de euro ale unor directori angajati la stat.

Potrivit Eurostat, nord-estul României continua sa fie una dintre cele mai sarace zone din UE, iar 7 regiuni românesti se afla sub pragul de 75% din media europeana in privinta puterii de cumparare. Cu toate acestea, Bucurestiul se plaseaza la peste 90%, locuitorii Capitalei fiind, potrivit statisticilor, de peste doua ori mai bogati decit restul tarii. O duc bucurestenii chiar atit de bine? Daca ne gindim ca este vorba de o medie statistica, putem trage doar concluzia ca in Bucuresti traiesc cei mai multi milionari in euro din intreaga tara. Nu, bucurestenii nu o duc mai bine, avem doar mai multi bani care formeaza “media”.

7 regiuni românesti se afla sub pragul de 75% din media europeana in privinta puterii de cumparare

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
52 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger