AcasăOldTerapia pe buzele fiecaruia: risul

Terapia pe buzele fiecaruia: risul

Tuturor ne place sa ne amuzam din cind in cind si atunci avem ocazia sa constatam efectele benefice pe care risul le are asupra noastra.

Risul si surisul este un bun mijloc de comunicare, dar si o modalitate de relaxare si eliminare a unor tensiuni launtrice. El poate fi declansat reflex – de exemplu, la un simplu gidilat – sau poate fi produs de un stimul psihic sau emotional. Fiecare emotie pe care noi o traim ne influenteaza starea de sanatate.

*Rizi si inlatura stresul!*

Un copil ride de 40 de ori pe zi, fara niciun motiv, in timp ce un adult ride in medie de 20 de ori pe zi. Scoala, serviciul, conventiile sociale ne determina treptat sa devenim seriosi si sa pierdem capacitatea de a ride in mod spontan. Este o adevarata pierdere, caci s-a demonstrat stiintific ca simtul umorului si risul sint excelente pentru sanatate si constituie, printre altele, un antidot foarte eficient impotriva stresului.

*Bun pentru aparatul respirator*

Risul favorizeaza oxigenarea organismului si stimuleaza diafragmul, contribuind astfel la eliminarea reziduurilor prezente in plamini. In plus, el mareste capacitatea respiratorie si reduce tensiunile musculare. Din punct de vedere cardiovascular, 20 secunde de ris intens echivaleaza cu 3 minute de mers rapid pe jos.

*Mai fericit si mai sanatos*

Mai multe studii au concluzionat ca risul contribuie in mod considerabil la reducerea stresului, la cresterea tolerantei la durere (postchirurgicala, migrene, artrita), la reducerea presiunii arteriale si la marirea nivelului de endorfina, „hormonul fericirii”, precum si a celulelor NK, a limfocitelor T si a IgA secretorii – trei componente fundamentale ale sistemului imunitar.

*Istoric: pacientul Norman Cousins*

Primul care a incercat o terapie prin ris a fost pacientul Norman Cousins, in 1964. Utilizind gindirea pozitiva si risul, el a reusit sa se vindece de o boala articulara foarte dureroasa, considerata drept ireversibila. Metoda sa a constat in vizionarea de comedii si in consumul de vitamina C, el constatind ca fiecare vizionare de 30 minute ii furniza 2 ore de repaus fara durere. Dupa sase luni de tratament, Cousins s-a vindecat complet.

*Doctorul Patch Adams, clovnul terapeut*

La inceputul anilor 1980, doctorul Patch Adams isi ingrijea pacientii imbracat in haine de clovn si utiliza umorul si risul drept instrumente terapeutice. In prezent, unele spitale din strainatate ofera sedinte de terapie prin ris, animate de clovni profesionisti.

*Primul „club de ris”*

In anul 1995, este creat in India primul „club de ris” de catre doctorul Madan Kataria. Aceasta noua abordare, numita „yoga risului”, promoveaza risul fara niciun motiv, doar pentru relaxare, pentru eliberarea de tensiuni si de inhibitii si pentru dezvoltarea unei atitudini pozitive in viata. Inca de la crearea sa, aceasta metoda a avut un imens succes, demonstrat de cele peste 1000 de cluburi de ris din intreaga lume.

*Risul este indicat tuturor*

Asadar, risul si simtul umorului sint bune pentru sanatatea fizica, mentala si emotiva, iar terapia prin ris este o metoda de autovindecare de care pot profita toti, indiferent de virsta si de starea de sanatate. In ultimii 20 de ani, programele de terapie prin ris au fost utilizate in diverse spitale din strainatate, in special pentru copii, in scopul de a-i ajuta sa depaseasca stresul legat de boala.

*… chiar si la locul de munca*

Risul si simtul umorului utilizate drept terapii se intilnesc intr-o varietate de contexte, in special in psihoterapie, pentru a trata afectiuni precum depresia. In plus, umorul la locul de munca amelioreaza calitatea relatiilor, spiritul de echipa, comunicarea si reduce riscurile de epuizare profesionala.

*Un hohot sanatos:*

– este similar unui masaj interior, care tonifica organele si stimuleaza functiile lor;
– stimuleaza sistemul imunitar;
– amelioreaza circulatia oxigenului in organism, declansind buna dispozitie;
– accelereaza circulatia sangvina;
– usureaza digestia prin contractii abdominale;
– stimuleaza procesul de eliminare a toxinelor acumulate in organism;
– actioneaza asupra pielii si sistemului neuro-simpatic (pe care-l stimuleaza si accelereaza);
– destinde anumite parti ale corpului: fata, gitul, pieptul, abdomenul, bratele, picioarele;
– evacueaza tensiunea nervoasa si scade nivelul de agresivitate.

*Tipuri de ris*

Risul comic, cea mai intilnita forma de ris sanatos, este caracteristic celor cu simtul umorului dezvoltat. El se declanseaza cu usurinta in situatii placute, dar si in cele ridicole: ai cazut pe scari, ti s-a rupt tocul…
Risul de placere, molipsitor si agreabil, reprezinta o forma de comunicare. Ne ajuta sa exteriorizam o stare de fericire.
Risul nervos, provocat de spaima si tensiune, ajuta la eliberarea energiilor negative, avind un rol important in echilibrarea psihica.
Risul sarcastic, fo­lo­sit pentru ascunderea furiei. Nu este recomanda­ta suprimarea lui, ci mai cu­rind transformarea intr-un zimbet sincer.
Risul de neincredere sau de negare este, de fapt, un reflex de aparare. Acest tip de ris ne ajuta sa suportam o incarcatura emotionala prea mare, fara a ne lasa sa cadem in depresie.

*Sfaturi pentru un ris sanatos*

– Propune-ti o ora in fiecare seara in care sa te relaxezi, citind o carte amuzanta sau uitindu-te la o comedie.
– Zimbeste in orice moment al zilei, daca asa iti vine. Nu ezita sa izbucnesti in ris, chiar daca uneori ti se va parea deplasat.
– Incearca sa povestesti lucruri placute, mici intimplari haioase petrecute in viata ta, atunci cind te intilnesti cu familia, cunoscutii si prietenii. Comunica lucruri grave si serioase doar cind este neaparat necesar.
– Nu povesti intimplari macabre si triste, care nu te privesc nici pe tine, nici pe interlocutor. Daca obisnuiesti sa o faci, gindeste-te ca s-ar putea ca asta sa fie sursa deprimarii tale de zi cu zi.
– Pastreaza-ti zimbetul pe buze la serviciu: va avea un efect incredibil asupra celor cu care lucrezi, care se vor relaxa si vor da mai mult randament.
– Nu adormi trist. Incearca sa te gindesti la un moment fericit si adinceste-te in somn pastrindu-l in minte.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
142 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger