AcasăOldAntonescu=Geoana, Tariceanu=Nastase

Antonescu=Geoana, Tariceanu=Nastase

Prieteni la toarta inca din timpul guvernarii Tariceanu, liberalii si pesedistii isi “reformeaza” partidele tot in tandem. Practic, evolutiile interne din PSD si PNL scot la iveala doua inedite cupluri: Antonescu-Geoana si Tariceanu-Nastase. Discursurile “pe perechi” sint practic identice, chiar daca doua rasuna la stinga si celelalte doua la dreapta scenei politice.

*Geoana si Antonescu, doi dictatori siamezi in fasa*

Crin Antonescu: “Strategia mea este asumarea conditiei de singur partid autentic de dreapta, un partid de peste 30% la alegerile din 2012 si daca se poate primul partid al României”.
Mircea Geoana: (proiect politic) “PSD isi propune sa obtina minimum 40% din voturi la urmatoarele alegeri, locale sau parlamentare.”
Crin Antonescu: “Consider ca in acest moment este important pentru conducerea partidului sa asume coerent, unitar, un proiect clar in fata societatii românesti si din acest motiv sint de aceasta data partizanul unui sistem de alegere, de confruntare, de motiuni, deci de echipe: un candidat la presedintie, o echipa care sa constituie Biroul Politic, un proiect care sa asume drepturile si obligatiile”.
Mircea Geoana: “Preferinta mea: o echipa omogena si un BPN ales integral de catre Congres, care sa nu depaseasca numarul actual de membri, de 30. Aceasta solutie ar asigura coerenta echipei, solidaritatea, angajarea raspunderii dupa ce se consuma un ciclu de alegeri la nivel national, in 2012”.
Dupa cum se vede, cele patru citate pot fi puse lejer pe seama oricaruia dintre cei doi lideri politici citati, chiar daca unul pastoreste PSD-ul de stinga iar celalalt este port-stindardul valorilor de dreapta neaose. Vorba batrinilor, parca cei doi au baut apa unul dupa altul sau si-au suflat in gusa, asa de asemanatoare le sint gindirea si aspiratiile. Si, pentru ca in politica mioritica absurdul este la el acasa, cei doi mari promotori ai implementarii democratiei, Antonescu si Geoana, graiesc astazi ca niste dictatori in fasa, din moment ce solicita imperativ votarea la gramada a unei echipe.

*Nastase si Tariceanu, democrati de nevoie*

Cuplul secund, format din Tariceanu si Nastase, evolueaza la fel de strins, dar pe al doilea culoar al politicii.
Calin Popescu Tariceanu: “Daca Statutul care se va
adopta va fi unul de vot de lista, atunci va spun de pe acum ca nu candidez, pentru ca nu inteleg sa validez prin participare o astfel de aberatie. (…) Vad ca sint sanse destul de mari sa se modifice Statutul, dupa o formula care este nedemocratica.”
Adrian Nastase: “Am hotarit sa nu mai candidez pentru ca nu doresc sa fiu un figurant intr-un scenariu care este si prost scris si, dupa parerea mea, duce la niste solutii gresite. (…) Nu am de gind sa legitimez prin participarea mea la aceasta competitie o competitie in care nu cred. (…) Am o mult prea mare pretuire pentru mine insumi.”
Calin Popescu Tariceanu: „Nu-mi doresc functii in conducerea partidului, poate sa stea linistit (Antonescu – n.r), sa le stringa pe toate.”
Adrian Nastase: “Nu voi mai candida la nicio functie. (…) Ce functie sa accept? Functia de presedinte de onoare adjunct?”
Similitudinea reactiilor celor doi sare in ochi de la o posta, la fel ca in cazul actualilor lor sefi de partide. De altfel, si situatia lor coincide pina la suprapunere – amindoi fosti premieri, amindoi debarcati de succesorii Antonescu si Geoana, amindoi matrasiti acum din echipele de conducere preconizate pentru PNL si PSD. Cu asemenea personaje si rolurile lor identice, sa nu ne mai miram ca dreapta si stinga de pe la noi se confunda intr-un asemenea hal incit populatia, majoritar saracita in ultimii 20 de ani, prefera partidele declarate de… dreapta. Doar comparindu-i pe cei patru politicieni, toti o apa si-un pamint, sociologii si psihologii viitorimii scapa de chinul de a explica urmasilor aberatia.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
39 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger