AcasăOldGeologie si bazar

Geologie si bazar

Simbata am luat-o pe fie-mea la o preumblare prin muzeele de la Sosea. Am revizitat mai intii frumosul omagiu pe care regretatul Horia Bernea impreuna cu minunata echipa de specialisti constituita in jurul Muzeului Ţaranului Român l-au adus culturii noastre populare. Este, asa cum stiti, un loc care nu impresioneaza prin artificii, ci prin logica expunerii obiectelor, prin povestea care se tese intre acestea. Am fost surprins ca, la o distanta de aproape cinci ani de la precedenta vizita, mult mai tinara mea companioana a fost entuziasmata sa redescopere un spatiu care are din ce in ce mai putin de-a face cu cel in care traiesc copiii de azi.
A doua oprire: Muzeul de Geologie. La parter, un deconcertant bazar cu margele, suveniruri si tablouri facute dupa model – o antiteza in culori isterice la salile prafuite ale expozitiei permanente de la etaj. Nimic interactiv, in afara negocierii de preturi cu vinzatorii de la tarabele cu fleacuri, nimic care sa-i atraga pe cei mici.
Imi aduc aminte ca, inainte de 1990, fiecare dintre marile muzee avea programe special dedicate copiilor. In scoli functionau celebrele cercuri educationale – de la cele de pictura pina la cele de matematica. E adevarat, instrumentarul era rudimentar, iar informatiile erau, de cele mai multe ori, dublate de o viguroasa programa materialist-dialectica. Totusi, astazi rememorez cu placere vizitele la Observatorul Astronomic, conferintele de la Muzeul Antipa (care continua si in prezent), intilnirile din afara celor patru ore zilnice obligatorii cu profesoara de geografie care isi crease propria si fascinanta recuzita didactica sau cu cea de româna care stia sa ne stimuleze ambitia, noi, elevii de clasa a VII-a si a VIII-a ajungind sa rezolvam subiectele de sintaxa date la admiterea de la Litere. In acel timp gri si plin de privatiuni preocuparile noastre depindeau si erau hranite de entuziasmul acestor oameni.
Astazi, sint din ce in ce mai putini parintii realmente interesati de visele propriilor copii. Dintre acestia, majoritatea se limiteaza sa le asigure accesul la meditatii la o limba straina (ca atu profesional pentru viitor) si la cursuri sportive (sa creasca sanatosi). Dar visele si proiectiile lor pe mina cui le lasam? Sa fie MTV-ul si Lady GaGa?
Cartoon Network si „Insula dramei totale”? PC-ul si jocurile „up to ten”? Sint sigur ca toti parintii stiu despre ce vorbesc.
Dincolo de haosul falselor solutii pentru timpul liber exista – e drept, putin mediatizate – si adevarate „guri de oxigen”. Programele Muzeului National de Arta Contemporana, despre care am mai scris, cele ale Muzeului National de Arta al României sau intilnirile de la Antipa. Mai putini sau poate doar mai putin vizibili, entuziastii de ieri care stiau sa deschida universuri pline de culoare intr-o lume terna exista si azi. Lasati copiii sa-i cunoasca!

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
58 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger