AcasăOldPlantele, remediu natural impotriva insomniilor

Plantele, remediu natural impotriva insomniilor

Din cauza stresului urban sau al celui legat de locul de munca sint intilnite frecvent tulburarile de somn. Terapia prin masaj sau consumul anumitor ceaiuri poate ajuta si imbunatati somnul, fiind o cale naturala de a ataca insomniile.

Cauzele comune ale insomniei sint legate de stres, anxietate, depresie, diverse dureri, imbatrinire sau schimbari de fus orar in cazul in care calatoriti mult. De asemenea, si cafeina alaturi de un program neregulat contribuie la provocarea insomniilor.

Tratarea tulburarilor de somn prin remedii naturale:
– masajul cu ulei de lavanda;
– ceaiurile de plante;
– lumina luminarilor parfumate alaturi de o baie de relaxare cu citeva picaturi de ulei esential de lavanda poate relaxa intregul organism si veti avea un somn linistit;
– masarea picioarelor si spatelui inainte de culcare este un alt mod de a trata deficientele de somn. Totodata aerul curat si atmosfera ambientala cu lumini difuze atrag usor somnul;
– ascultarea muzicii pentru relaxare, muzica linistita si practicarea tehnicilor de relaxare inainte de culcare pentru a avea o minte si un corp relaxat;

*Radacina de valeriana*

Radacina de valeriana contine un ulei esential a carui actiune sedativa este foarte apreciata. Se foloseste cu succes valeriana in cazuri de tulburari de somn, anxietate si angoasa, fara sa existe dependenta sau somnolenta in timpul zilei. Adaugata unui tratament clasic, ea imbunatateste viata zilnica a epilepticilor, contribuind la prevenirea crizelor, fiind anticonvulsiva si antiepileptica. In curele de dezintoxicare tabacica, ea evita enervarea si angoasele datorate sevrajului si da un gust dezagreabil tigarii. De altfel, ea intra in programele de fitoterapie impotriva fumatului.

*Radacina de Kava*

De asemenea, radacina de Kava, o planta gasita in Insulele din Pacific, a fost si este folosita pe Insulele Hawaii si Fiji ca sedativ si potentiator al starii de spirit. Efectele acesteia dureaza pina la opt ore. In aceste conditii ea trebuie utilizata la inceputul zilei si inainte de culcare. Kava este cea mai puternica planta utilizata in tratarea insomniei. Efectele secundare care pot aparea dupa consumul acestei plante sint visele care pot parea prea reale si cosmarurile. De asemenea, Kava poate provoca si unele leziuni hepatice, fapt pentru care nu ar trebui sa fie utilizata decit de cel mult trei ori pe saptamina.

*Floarea Pasiunii*

O alta planta, Floarea Pasiunii, a fost folosita in tratamente traditionale ca si o planta “calmanta”, pentru nervozitate, insomnie, isterie si atacuri de apoplexie. In 1978 in Statele Unite a fost interzisa folosirea plantei, pe post de sedativ sau de somnifer, pina la descoperirea efectelor benefice. Cu toate acestea in Germania, Floarea Pasiunii este disponibila pentru folosirea de sedativ (impreuna cu alte plante cu efecte calmante ca si valeriana si lamiita). Este de asemenea folosita in medicina germana homeopata pentru a trata durerea, insomnia si nelinistea.

*Lavanda*

Unele studii recente au descoperit ca si lavanda este utila in tratarea insomniilor. Este adesea utilizata in aromoterapii sau consumata sub forma de ceai. Cele mai bune rezultate se obtin facind bai cu lavanda, cu jumatate de ora inainte de culcare. Suplimentar, este bine sa puneti sub perna un mic saculet (ceva mai plat) cu lavanda. Somnul va fi mai odihnitor si mai lin, iar peste zi veti remarca o mult mai buna rezistenta psihica si stapinire de sine. Lavanda poate fi utilizata pentru ameliorarea durerilor.

*Melatonina, responsabila somnului*

Responsabila pentru un somn linistit este melatonina, hormonul care, secretat in cantitate normala, ajuta la un somn optim si odihnitor pe timpul noptii. Productia de melatonina atinge cote maxime intre orele 22 si 3 dimineata. Ea este eliberata de glanda pineala din creier si induce starea de somn. Totodata regleaza ritmul circadian, ceasul biologic care determina obiceiurile de somn. Melatonina este declansata de mediu. Plantele care contin melatonina induc celor cu probleme de somn o stare de relaxare si contribuie la incetinirea imbatrinirii, previne osteoporoza si trateaza depresia.
Inainte de a apela la ajutorul plantelor cu efect sedativ consultati-va medicul, iar in cazul in care urmati un tratament, utilizati aceste plante cu mare atentie deoarece pot aparea complicatii nedorite.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
92 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger