Cauta

Economie – stiri pe scurt

*Datoria externa a crescut cu 8,7%*

România a inregistrat, la finalul lui 2009, o datorie externa totala de 78,656 miliarde euro, in crestere cu 8,7% (6,3 miliarde euro) fata de finalul lui 2008, si cu 152 milioane euro (0,2%) fata de finalul lunii noiembrie, a anuntat, ieri, Banca Nationala a României (BNR). La finalul lui 2008, datoria externa totala a României ajungea la valoarea de 72,354 miliarde euro, iar la data de 31 noiembrie 2009 – la 78,504 miliarde euro, potrivit datelor revizuite ale bancii centrale.

*Leul trece pe depreciere*

Moneda nationala a intrerupt, ieri, tendinta de crestere inregistrata in aceasta saptamina, dupa ce INS a publicat datele privind evolutia economiei. BNR a afisat, la ora 13:00, o referinta de 4,1270 lei/euro, cu 1,99 bani mai mult fata de nivelul afisat in ziua anterioara. Institutul National de Statistica a anuntat ieri ca economia României a scazut in trimestrul al patrulea cu 1,5% fata de intervalul anterior, contrar asteptarilor analistilor, care indicau o crestere usoara.

*Constructiile, scadere de 12,2% in 2009*

Volumul lucrarilor de constructii a coborit anul trecut, fata de 2008, cu 15,1% ca serie bruta si cu 12,2% ca serie ajustata, inregistrindu-se scaderi la toate componentele, respectiv reparatii capitale, constructii noi si intretinere, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Astfel, lucrarile de reparatii capitale au scazut cu 24,1% in serie bruta si cu 21,4% in serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si sezonalitate, lucrarile de constructii noi cu 13,8%, respectiv 8%, si lucrarile de intretinere si reparatii curente cu 13,2% si 11,9%, se arata intr-un comunicat al INS.

*Motorola se divizeaza in doua companii*

Grupul Motorola se va diviza, din 2011, in doua companii independente, care se vor ocupa de telefoane mobile si set-top box-uri pentru televizoare, respectiv de echipamente pentru retele de telecomunicatii, scrie presa internationala. Noile companii vor functiona independent si vor fi listate la burse, pentru a consolida pozitia Motorola pe pietele internationale. Actiunile grupului au crescut cu 2,3% dupa anunt, care survine unei lungi perioade de speculatii si zvonuri legate de masurile pentru restructurarea companiei.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version