AcasăOld“Opera Prima” – o mina prieteneasca intinsa adolescentilor

“Opera Prima” – o mina prieteneasca intinsa adolescentilor

Pentru majoritatea adolescentilor de azi, distractie inseamna zile si nopti petrecute in fata calculatorului, muzica oscilind intre house si manele, discoteci naclaite in fum si zgomot. Nici parintii, nici profesorii nu mai au timp sa se ocupe de timpul lor liber, deschizindu-le gustul pentru lectura sau teatru si, in ultima instanta, pentru creativitate. Proiectul “Opera Prima” a aparut tocmai pentru a educa tinerii si copiii intr-o maniera noua, care propune o alternativa mult mai potrivita pentru petrecerea timpului liber.

*George Mihaita, din nou printre adolescenti*

Director al Teatrului de Comedie, dar si prieten apropiat al adolescentilor, George Mihaita este, alaturi de Paul Chiributa, initiatorul proiectului. “Iubesc fenomenul adolescentin – marturiseste Mihaita – il cunosc, il cultiv, il inteleg. Am incercat intotdeauna sa fiu aproape de adolescenti, sa-i ascult, sa-i sfatuiesc, chiar daca, de cele mai multe ori, ei nici nu indrazneau sa-si recunoasca nevoia de a li se acorda atentie. Cei mari nu au timp de ei, multi nici nu realizeaza delicatetea lor, sensibilitatea, luciditatea, curajul, hazul tinerilor. In ceea ce ma priveste, insa, o inima bate pentru ei: inima unui <>, dupa cum m-a caracterizat Ecaterina Oproiu intr-o cronica. Intr-o lume plina de intrebari si de indoieli, asa cum este Lumea Adolescentilor, proiectul <> va cauta impreuna cu tinerii, raspunsuri. Totul va fi facut impreuna cu ei: spectacole de teatru-lectura, ateliere, recitaluri – pentru a raspunde nevoilor acestora, pentru a ne implica in dezvoltarea lor, pentru a le deschide mintea si sufletul spre teatru, pentru a-i ajuta si pentru a le insufla respect pentru sine si pentru ceilalti.”

*“Vrem sa fim ca voi!”*

Dupa 14 ani in care a fost directorul unei scoli de teatru la Limoges (Franta), actorul Paul Chiributa isi dedica intreaga experienta Centrului de Creatie si Educatie “Opera Prima” pe care il coordoneaza: “Elaborarea acestui proiect a pornit de la doua surse de ingrijorare, in aparenta, fara legatura. Una privind nivelul cultural care transpare in comportamentul cotidian al unor tineri (sau mai putin tineri) si o alta, privind integrarea profesionala a absolventilor UNATC. (…) <> sper sa fie secretul care sa duca la succes”. Spectacolele prezentate pina acum la Liceele Constantin Brincoveanu, Marin Preda si A.D. Xenopol au fost astfel comentate de elevi: “Va multumim pentru ca ne-ati adus o parte din sufletul vostru!”; “Unul dintre cele mai frumoase momente din viata mea. Incepind de astazi, teatrul isi mai poate adauga un fan pe lista.”; “Felicitari! A fost ceva extraordinar, o emotie unica!”; “Adaos haios la viata de liceu.”; “Miine ma duc la teatru! Si poimiine!”; “Mi-ar placea sa organizati si cursuri de actorie si sa ne ajutati sa ne facem trupa de teatru.”; “Cine ar fi crezut ca teatrul e distractiv?!”; “Mai veniti pe la noi! Noi cu siguranta vom trece pe la teatru!” Si, ceea ce e cel mai important: “VREM SĂ FIM CA VOI!”. Exact asta isi doresc George Mihaita, Paul Chiributa si managerul proiectului Alexandru Mâzgareanu: sa ofere modele. Adolescentii vor putea participa la ateliere de scriere creativa, coordonate de Dan Mircea Cipariu, presedintele sectiei Poezie a Uniunii Scriitorilor, vor fi invitati in teatre, la spectacole si repetitii, iar copiilor institutionalizati li se vor oferi cursuri de calificare in meseriile de culise: minuitor decor, machior, peruchier, croitor de teatru. Toate acestea sint lucruri de aplaudat la scena deschisa.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
84 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger