AcasăOldIncepe cine vrea, termina cine poate

Incepe cine vrea, termina cine poate

Asa cum ne-au obisnuit, sportivii români se prezinta la startul unei competitii internationale cu gindul sa nu se faca de ris. Este si cazul participantilor la Olimpiada de Iarna de la Vancouver – care va debuta astazi – pentru care „o clasare in primii 20 inseamna atingerea obiectivului”. Din 29 de sportivi deplasati in Canada, consilierul prezidential Mariana Bitang isi pune sperantele in biatlonista Eva Tofalvi, veterana delegatiei, in virsta de 32 de ani. Intrebata cine poate sa obtina un rezultat foarte bun, fosta antrenoare a lotului national de gimnastica feminina a raspuns scurt: „Ma duce gindul, in primul rind, la Eva Tofalvi. Dar, orice sportiv are sansa lui. Eu vreau sa le urez tuturor ceea ce le ureaza orice român, adica multa, multa bafta”.

*Acuze inainte de startul Olimpiadei*

Echipa de skeleton a Canadei i-a acuzat, ieri, pe germani ca triseaza cu ajutorul unei componente magnetice plasate pe sanie. „Stiu sigur ca au o componenta magnetica la sanie si ma intreb daca este regulamentar”, a declarat canadianul Jeff Pain, medaliat cu argint la Olimpiada de la Torino, din 2006, care a continuat: „Nu stiu la ce foloseste acea componenta, dar se afla acolo cu un scop. Cred ca formeaza un cimp magnetic cu efect de amortizare, pentru absorbirea socurilor. Insa daca citim regulamentul, vedem ca este interzis sa ai un cimp magnetic”. In 2006, la Torino, succesul la bob al nemtilor Andre Lange si Kevin Kuske a fost umbrit de acuzatiile ca ar fi trisat, desi suspiciunile nu au fost confirmate in urma unor controale.

*Apa injectata pe pista de coborire*

Organizatorii Olimpiadei au decis sa injecteze apa pe pirtia unde este programata coborirea masculina cu schiurile de la Whistler, pentru ca zapada sa se intareasca si sa fie mai rezistenta. „Federatia Internationala de Schi ne-a cerut sa injectam apa pe pirtie. Eu nu sint un expert, dar stiu ca, cu cit este mai frig, cu atit mai bine”, a declarat Dick Vollet, vicepresedinte al Comitetului Organizator. Prin acest procedeu, apa sub presiune este injectata pina la 30-60 de centimetri sub zapada pentru a determina inghetarea acesteia si pentru ca suprafata sa devina mai dura. Pista devine atunci mai rezistenta la temperaturile pozitive, dar si la ploi, caderi de zapada sau treceri succesive ale concurentilor. Temperaturile de la Whistler din ultimele zile au fost peste zero grade, chiar pina la plus trei. Ieri a inceput sa ninga, spre bucuria canadienilor.

*Se fura si echipamentul de curling*

O componenta a echipei feminine de curling a Elvetiei, Mirjam Ott, a fost victima unui jaf in orasul canadian Winnipeg, cu doar citeva zile inaintea deschiderii Jocurilor Olimpice, anunta Agerpres. Hotii care au spart camioneta echipei Elvetiei au luat cu ei rucsacul lui Ott, care continea obiectele necesare participarii la competitie. Firma producatoare de echipament sportiv va trimite lucrurile de care are nevoie elvetianca, insa pare exclus ca acestea sa ajunga inainte de inceperea turneului olimpic, pe 16 februarie. In aceste conditii, Ott va folosi probabil pantofii unei colege, Irena Schora, care poarta acelasi numar ca ea.

*Proteste de strada la Vancouver*

Nu toti canadienii se bucura de organizarea Jocurilor Olimpice de Iarna in tara lor. Cel putin locuitorii din Vancouver sint cei mai inversunati, nemultumirea fiind una strict financiara: cheltuirea de catre autoritati a miliardelor de euro cu Olimpiada a stirnit indignare in rindul populatiei lovite de criza financiara. Pentru a-si manifesta dezaprobarea, canadienii au iesit in strada, protestind sub sloganul „Olimpiada Saraciei”. Citeva sute de persoane au participat la inceputul saptami­nii la un miting de protest pe principalele artere din Vancouver, incercind sa atraga atentia asupra oamenilor care locuiesc pe strazile orasului si traiesc din mila concetatenilor. l

Pentru a pastra pistele de schi acrobatic de la Cypress Mountain destul de reci, organizatorii vor recurge la o tehnologie de virf. Este vorba despre un nou sistem de tuburi, care protejeaza pastilele de gheata uscata de pe trambulina. „Acest tip de gheata raceste zapada si o tine inghetata”, explica Robert Price, gestionar adjunct la schi acrobatic. Pastilele de gheata uscata pot atinge temperaturi de -78 grade Celsius si trebuie introduse in tuburi in interval de 18 – 24 de ore.

*”SuperG” – slalomul groazei*

Schiul alpin, mai cu seama probele de viteza, respectiv coborirea si slalomul super-urias (cunoscut si drept „SuperG”) este, fara indoiala, un sport extrem de periculos, dovada fiind insasi absenta de la editia Jocurilor Olimpice de la Vancouver a unor sportivi de top, lucru care ingrijoreaza Federatia Internationala. In probele de viteza, marja de eroare de care beneficiaza schiorii este infima, ei bazindu-se pe forma lor fizica si pe cunostintele tehnice atunci cind coboara pante uneori extrem de abrupte la viteze fenomenale doar pe cele doua schiuri. Imbracati numai in asa-numitele „costume de pisica” si purtind casti, regii si reginele vitezei suiera la vale pe pirtii abrupte si inghetate cu viteze ce depasesc de multe ori 140 de kilometri la ora. Traseele pe care le coboara ajung sa aiba o diferenta de nivel de pina la 800 de metri. Concursurile sint extrem de spectaculoase, traseele infricosatoare fiind presarate deseori cu accidente grotesti.

*Absenteaza campionii Kucera, Grange si Hosp*

Intre absentii de la editia 2010 a Jocurilor Olimpice de Iarna de la Vancouver, ale carei concursuri de schi se vor desfasura la Whistler, se numara o serie de mari sportivi. Primul pe lista este fostul campion mondial de coborire, canadianul John Kucera, dar si campionul mondial la slalom, francezul Jean-Baptiste Grange sau o fosta cistigatoare a Cupei Mondiale, austriaca Nicole Hosp. Cei trei nu sint insa decit virful icebergului in ceea ce priveste accidentarile, motiv pentru care sefii Federatiei Internationale de Schi (FIS) au afirmat public ca sint teribil de ingrijorati. Maria Riesch, o mare schioare din Germania, a admis, totusi, ca uneori „frica este foarte prezenta”: „In special atunci cind se intimpla ceva grav cuiva care a mai trecut prin asa ceva, cum este cazul lui Niki Hosp. Dar, ca schior profesionist, trebuie sa fii capabil sa-ti ascunzi frica, altminteri nu mai poti fi rapid”. l

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
65 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger