AcasăOldPuscariasi deszapezind

Puscariasi deszapezind

Din lipsa de fonduri si fara absolut nicio legatura cu trecutul militienesc, FC Dinamo s-a ocupat de deszapezirea complexului din Stefan cel Mare angajind „persoane private de libertate”. Adica, puscariasi de la „Jilava”, 25 la numar, care ieri au dat de zor cu lopata pe terenul echipei lui Borcea. „Pe stadionul «Dinamo» avem 25 de oameni care muncesc la deszapezire, dar nu stiu exact care este valoarea contractului. E vorba de intregul complex sportiv «Dinamo», pista de alergare, aleile. Ajutam Dinamo sa scape de zapada, pentru a putea fi organizate competitii. Noi vom actiona astazi (n.n. – ieri) si probabil miine (n.n. – astazi), in functie de cit de mult va fi de munca acolo”, a declarat purtatorul de cuvint al Penitenciarului „Jilava”, Cristian Erving Micu. Pentru munca unui detinut, orice societate trebuie sa plateasca intre patru si sase lei pe ora, tariful fiind negociabil, dupa cum sustine Micu: „Noi putem ajuta pe oricine ne solicita cu un numar variabil de detinuti si putem negocia tarifele pe care le practicam. Contra-cost, putem sa ajutam si primarii sau societati comerciale, sau chiar persoane fizice. Tarifele sint raportate la salariul minim pe economie. Munca unui detinut care ajuta la deszapezire costa intre patru si sase lei pe ora. Un detinut ajunge la aproximativ 40 de lei pe zi, tinind cont de salariul minim pe economie. Daca vrea cinci detinuti, negociem mai putin, daca vrea 50, negociem mai mult. Asta fara mincare, fara bautura, tigari sau asistenta medicala pentru detinuti”.

La jumatatea lunii decembrie, tot 25 de detinuti de la Penitenciarul „Jilava” au deszapezit si stadionul Stelei, conducerea clubului din Ghencea angajind puscariasi pentru „lupta” cu prima zapada a iernii. Acum, cu mai putin de doua saptamini inainte de startul returului, oficialii Stelei n-au luat, inca, nicio masura cu privire la zapada de pe propria arena.

*Mai aproape de libertate*

Purtatorul de cuvint al Penitenciarului Jilava a explicat de ce detinutilor le convine sa iasa la munca: „Detinutii primesc 30% din suma, iar restul ramine la penitenciar, bani cu care se imbunatatesc conditiile de detentie, in conformitate cu standardele europene. In plus, detinutilor le convine, pentru ca beneficiaza de zile-cistig, in afara sumei de bani pe care o primesc. La patru zile muncite se considera cinci de detentie, adica ei cistiga o zi, iar la o luna cistiga sapte. Daca muncesc un an, ajung cu aproape doua luni mai aproape de Comisia de eliberare conditionata”. l

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
47 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger