AcasăOldFebruarie, un regal artistic

Februarie, un regal artistic

Nu este tocmai cel mai potrivit timp pentru plimbari, mai ales acum, dupa revenirea in forta a ninsorilor. Totusi, februarie le rezerva iubitorilor de frumos multe ispite care sa-i imbie sa paraseasca rutina casa–trafic infernal–serviciu.
Primul eveniment pe care trebuie sa-l consemnez: implinirea a doua decenii de la (re)infiintarea Muzeului Ţaranului Român, a carui renastere o datoram regretatului Horia Bernea. Pina pe 12 februarie, gazdele acestui prestigios asezamint cultural le fac cadou bucurestenilor vizitarea gratuita a expozitiei permanente, pe de alta parte anuntind deja organizarea Tirgului Martisorului in perioada 25–28 ale lunii.
Celor mici, Muzeul National de Arta Contemporana le rezerva surpriza descoperirii alfabetului designului, un program educativ ce a debutat la sfirsitul lui ianuarie si se va incheia in octombrie. Proiectul, intitulat „Publica si tu!”, se adreseaza copiilor cu virste intre 8 si 14 ani si reprezinta rodul parteneriatului dintre institutia româneasca si Graphic Design Museum din Breda, Olanda. Pentru a face acest demers de initiere in tainele frumosului cit mai accesibil, atelierele sint programate simbata, necesara fiind inscrierea preliminara a micutilor cursanti.
O scurta calatorie la Timisoara: la Muzeul de Arta local veti putea vizita expozitia de ornamentica, deschisa la sfirsitul anului trecut, ce se va inchide pe data de 22 februarie.
Ne intoarcem la Bucuresti, unde, la Muzeul National de Arta al României, va asteapta trei prezentari tematice de exceptie: suita de 63 de gravuri policrome, semnate de Utagawa Kunisada, unul dintre cei mai cunoscuti artisti japonezi ai secolului al XIX-lea, selectia de arta plastica si decorativa intitulata „Calatorie in Bretania – Artisti francezi si români descoperind cultura bretona” si expozitia de grafica Theodor Pallady, pentru care au fost selectate 32 de lucrari din colectia Serafina si Gheorghe Raut.
Inchei acest scurt periplu muzeal cu „Misterul din spatele povestii Sultana-Malul Rosu”, o calatorie fotografica prin culisele muncii de arheolog, ce ne descopera intreaga pasiune, minutiozitate si spirit de aventura pe care aceasta disciplina le cere.
Expozitii-eveniment si tematici diverse care imbratiseaza o larga sfera de interes si, ca adresabilitate, satisfac toate virstele. Eu zic ca oferta muzeografilor suna cel putin la fel de tentant ca placerea ceva mai lenesa de a urmari un film bun acasa, cu o cana de ceai aburind in fata.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
57 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger