AcasăOldFrumusete si sanatate intr-un praf de argila

Frumusete si sanatate intr-un praf de argila

Argila a fost folosita inca din Egiptul Antic: frumusetile locale, dupa reteta renumitei imparatese Nefertiti, isi intindeau pe corp argila amestecata cu uleiuri volatile si stateau asa citeva ore. Efectul era uimitor: argila le facea pe femei atit de atragatoare, incit barbatii le cadeau la picioare.

Cu ajutorul argilei, egiptenii conservau mumiile, iar romanii o foloseau in timpul spalatului. In vechile papirusuri au fost gasite retete de tratare cu ajutorul argilei a diverselor inflamatii externe sau interne, infectiilor, abceselor, tulburarilor intestinale. Hipocrate a scris ca argila si namolul marin elimina din organism tot ceea ce este vatamator si negativ, iar procesele inflamatoare din tesuturi trec in argila impreuna cu mirosul neplacut.

*Ce contine argila*

Argila contine siliciu, aluminiu, mangan, titan, potasiu, calciu si sodiu. Este de asemenea bogata in substante active din punct de vedere biologic, saruri minerale si microelemente (magneziu, bariu, beriliu, fier, galiu, cupru, cobalt, molibden), care influenteaza in mod nemijlocit sistemul endocrin uman. Cuprul continut in argila stimuleaza secretia fermentilor din ficat, a hormonilor din hipofiza si din pancreas, contribuie la schimbul corect de albumine, grasimi, hidrati de carbon si vitamine.
Analizele efectuate, inca din 1928, de P. Laborde, profesor la Facultatea de Farmacie din Stras­bourg, au stabilit categoric ca argila utilizata in tratamente este sterila, cu alte cuvinte nu contine germeni microbieni.

*Argila – conservant pentru alimente*

Locuitorii Indochinei, inainte de a bea apa dintr-un riu, tulburau namolul de pe fundul acestuia. Unele popoare adauga argila in mincare. Aceasta este un conservant extraordinar si ajuta la pastrarea strugurilor, morcovilor, sfeclei, ridichilor in timpul iernii. Ouale cufundate citeva secunde in argila amestecata cu apa, iar dupa aceea uscate, se pot pastra mai mult de cinci luni, dar la o temperatura mai scazuta.

*Adjuvant in tratarea afectiunilor cardiace*

Sint marturii potrivit carora in Rusia, in clinica lui S.P. Botkin, argila era folosita in trecut sub forma de comprese reci (argila rece folosita de obicei de sculptori) in tratarea isteriei, afectiunilor sistemului cardiovascular si ale aortelor. Com­presele cu argila rece pastreaza mult timp temperatura corpului si nu provoaca neplaceri. In vremurile noastre, in Germania si Scotia, fiziologii pun pe cavitatea toracica a persoanelor bolnave comprese reci cu argila, citeodata chiar si pentru 24 de ore.

*Decolorant si absorbant*

Argila este radioactiva si este, de asemenea, un absorbant remarcabil, caci decoloreaza cu usurinta cerneala ori albastrul de metilen si absoarbe mirosurile urite, fiind deosebit de eficienta in baie, la WC-uri, in bucatarii, la ghenele de gunoi. In spatiul european, spalatoresele obisnuiau sa clateasca albiturile in apa argiloasa.

*Antitoxic si regenerator fizic*

Din aceeasi putere absorbanta isi trage seva si o alta calitate a argilei, aceea de antitoxic. Experientele de laborator pe animale au dovedit-o din plin. Daca se da o cantitate infima de stricnina unor soareci, acestia mor aproape instantaneu. Dar daca li se da aceeasi doza de otrava amestecata cu argila, soarecii suporta otrava fara nicio problema, ca si cum ar fi mincat… o delicatesa!
Asemenea calitati recomanda argila, cel putin ca adjuvant, in tratamentul aterosclerozei, al tuberculozei, al imbatrinirii, al starilor degenerative multiple, al asteniei, al demineralizarii, al starilor canceroase si al anemiilor, printre altele.
Ea este un regenerator fizic deosebit, actioneaza ca un puternic remineralizant asupra corpului uman, are capacitatea de a reechilibra metabolismul si functiile organismului, in general, este un agent antitoxic de exceptie. Argila este un foarte bun bactericid, fapt pus in evidenta in tratamentul a numeroase stari infectioase: enterite, colite, colibaciloza, afectiuni pulmonare, parazitoze intestinale. Spre exemplu, o rana cu puroi, tratata cu argila, se vindeca vazind cu ochii, cu o viteza de-a dreptul uimitoare, puroiul fiind eliminat, iar tesutul fiind refacut.

Cum poate fi utilizata argila in tratamentul extern:

*Sub forma de pasta*

Prepararea pastei de argila este foarte usoara. Se plaseaza argila intr-un vas de sticla, de lemn, de portelan sau de faianta, dar niciodata intr-unul de plastic ori de metal, si se amesteca precum o crema, adaugind atita apa cit sa permita obtinerea unei paste foarte moi. Anumiti specialisti recomanda ca argila sa fie, in prealabil, lasata citeva ore in apa, pentru a se usura omogenizarea. Cataplasmele se fac groase de 1,5 cm pina la 2 cm, intinzindu-se astfel incit sa acopere in intregime portiunea cu probleme.

*Pudre si pudraje*

Argila poate fi folosita pe post de talc, atit la copilul mic cit si la cei mari sau la adulti. Fie ca este utilizat pe rani, pe rosaturi, pudrajul cu argila are actiune antiseptica si cicatrizanta. De asemenea, rezultate similare se obtin si in cazul fisurilor, crapaturilor, eczemelor, ulcerelor si al anumitor eriteme.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
60 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger