AcasăOldCriza transforma statul in Dictator Fiscal

Criza transforma statul in Dictator Fiscal

In ce tara, daca nu ti-ai platit facturile si ai datorii la utilitati sau la companiile de telefonie mobila risti sa ramii fara casa? In ce tara oamenii de afaceri sint priviti ca niste infractori daca nu-si platesc darile la stat? Unde? In România…

*De ce?*

De ce platesc companiile taxe si impozite la stat? Pentru ca statul sa aiba un buget din care sa se finanteze. Iar firmele private, care sint vitale in orice economie, sint obligate prin lege sa-si plateasca darile neconditionat. In tarile civilizate taxele si impozitele nu sint o problema pentru ca ori sint mici ori este un grad de bunastare ridicat, iar plata lor este usor suportata. In schimb, in România din cauza instabilitatii legislative, in ultimii 20 de ani plata taxelor si impozitelor a fost pentru majoritatea companiilor o corvoada (de aici si economia subterana) transformindu-se acum, pe timp de criza, intr-un adevarat cosmar. Chiar daca ne laudam ca pe fiscalitate avem implementate directivele UE, in realitate colectarea taxelor si impozitelor se face intr-un mod pur stalinist. Nu conteaza ca tu, ca patron, esti corect si faci afaceri cinstite.

*Lege stalinista*

Problema e ca indiferent de cit de cinstit si corect esti, din cauza sistemului inflexibil, modul de comportament cu contribuabilul este unul pur bolsevic. Si majoritatea oamenilor de la Fisc nu au nici o vina, ei nu fac decit sa se conformeze unei legislatii de tip bolsevic in care fiecare patron este privit ca un posibil infractor. De ce spunem acest lucru? Sa spunem ca tu, ca patron, ai de recuperat TVA de la stat. Dar in acelasi timp ai de platit si impozitul pe profit. Bazindu-te pe banii din TVA, astepti sa-ti vina ca sa-ti platesti taxele. Dar statul intirzie plata. La fel si tu. Reprezentantii Fiscului, fortati de procedura legala zic: “Ne datorezi bani asa ca te executam”. Si ti se pune de un dosar penal intocmit de Fisc si de politie, dupa care dai cu subsemnatul la Parchet. De aici, dosarul ajunge in instanta si daca nu ai un avocat bun, risti puscaria. De ce? Pentru ca tu aveai de recuperat bani de la stat dar aveai, in acelasi timp, bani de dat la acelasi stat. Dar statul, orb si surd, nu vede absurditatea situatiei si face ceea ce stie. Aplica legea, dur, necrutator. In plus, la noi statul daca nu-ti returneaza TVA-ul un an, nu e nici o problema, in schimb tu, ca patron, daca nu-ti platesti la timp datoriile, esti amendat de stat cu 36% pe an din cifra de afaceri.

*Este normal?*

Este normal ca datoriile la stat sa fie privite ca niste infractiuni, iar datornicul ca un infractor? In orice tara normala menirea Fiscului este de a recupera banii si nu de a baga oamenii in puscarie mai ales daca acestia sint de buna credinta. Se face in România diferenta intre un infractor economic, de rea-credinta si un patron care vrea sa plateasca darile, dar efectiv nu are de unde? Nu nu se face. S-a gindit cineva la un consiliu de mediere fisc-patron in care sa se vada in ce mod patronul de buna credinta ar putea sa reesaloneze plata datoriilor. Adica ceva la modul: “Mai patroane, hai sa vedem ce se poate face ca inchiderea firmei tale nu ajuta pe nimeni”. Chiar nu s-a gindit nimeni la asta? Si daca s-a gindit, de ce nu se face un asemenea consiliu de mediere?

*Nu…*

Probabil ca România este singura tara din lumea civilizata in care patronii sint priviti din start ca niste infractori. Ce se intimpla in Occident daca sa spunem ai creat un prejudiciu statului prin neplata unor taxe si impozite. Te da statul in judecata? Sint foarte rare cazurile. Acolo statul e istet si-si recupereaza prejudiciul cit poate de repede prin vinzarea unui bun mobil sau imobil pe care-l detii si care acopera datoria. La noi, daca ai, ca om de afaceri o limuzina de 100.000 de euro si statul are de recuperat de la tine 50.000 de euro, scenariul este batut in cuie. Ţi se pune sechestru pe tot ce ai – casa, masina – ti se face dosar penal si esti trimis in judecata. Atentie, nu vorbim aici de patronul suspectat de infractiuni economice, ci de un patron cinstit care pur si simplu nu a avut bani sa-si plateasca impozitele si taxele. Si asa, pentru o datorie de 50.000 de euro, statul cheltuie milioane sa te dea in judecata, in loc sa-ti vinda limuzina…

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
56 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger