AcasăOldOscar: inceputul unei istorii

Oscar: inceputul unei istorii

Premiile Academiei Americane de film, cunoscute sub numele de Premiile Oscar, sint premiile decernate in prezent de catre aceasta organizatie ce cuprinde profesionisti in diverse specialitati ale cinematografiei: producatori, regizori, actori, directori de imagine. Numele oficial este „Premiul Academiei pentru merite deosebite”.

*”Unchiul Oscar”*

Gindita si construita de un regizor de la MGM, pe nume Cedric Gibbons, statueta reprezinta un cavaler ce tine o spada in mina si sta pe o rola de pelicula cu cinci brate, fiecare reprezentind cite un departament din Academia de Film: actori, scenaristi, regizori, producatori si tehnicieni. Statueta nu a primit de la inceput un nume: unii ii spuneau „statueta Academiei”, altii „trofeul de aur” sau „statueta de merit”. Mass-media aveau propria versiune: „omul de fier”. Asa cum spune legenda, dilema si-a gasit rezolvare in spusele unei bibliotecare, devenita mai tirziu director executiv al Academiei, Margaret Herrick. Ea a vazut statueta si a exclamat: „Arata exact ca unchiul meu Oscar!”.

*O statueta perfecta*

Fiecare statueta ce este decernata la Oscar are nevoie de aproape 40 de ore pentru a fi realizata. Trofeele sint facute in fiecare an sub stricta supraveghere a celor de la „R.S. Owens & Company”. Toate statuetele sint inspectate cu mare atentie, iar cel mai mic defect sau imperfectiune inseamna distrugerea acestora si intoarcerea in topitorie.

*Prima Gala a Premiilor Oscar*

Prima ceremonie publica de decernare a premiilor Academiei a avut loc la 16 mai 1929, in cadrul unui banchet ce s-a desfasurat la Hollywood Roosevelt Hotel, din California. Ceremonia a decurs fara surprize, deoarece cistigatorii premiilor fusesera deja anuntati cu trei luni inainte, la data de 18 februarie. Participarea la prima ceremonie a Oscarului nu era incarcata de fastul si splendoarea din ziua de azi, numarul persoanelor participante fiind sub 270, iar costul biletului de intrare era de 5 dolari.

*WINGS, singurul film mut care a cistigat Premiul Oscar*

La prima gala a premiilor Academiei, premiul pentru cel mai bun regizor a fost acordat lui Lewis Milestone pentru filmul Two Arabian Knights. Primul premiu pentru „Cel mai bun actor intr-un rol principal” a fost luat de Emil Jannings pentru rolul din filmul The Last Command, iar primul premiu pentru „Cea mai buna actrita” a fost acordat actritei Janet Gaynor pentru rolul din 7th Heaven. Premiul pentru cel mai bun film a fost cistigat de WINGS. In acea perioada se creau numai filme mute, prin urmare WINGS a fost singurul film mut care a cistigat Premiul Oscar pentru „Cel mai bun film”.

*Reguli vechi si reguli noi*

Initial, in con­curs se prezentau peliculele lansate in Los Angeles in perioada de douasprezece luni incheiata pe 31 iulie a anului precedent. Premiile din 1932-1933 s-au bazat pe o perioada de calificare de 17 luni. In anul 1930, Premiile Academiei s-au tinut de doua ori: pe data de 3 aprilie si pe 5 noiembrie, iar in anul 1933 nu a avut loc nicio ceremonie.
Clauza potrivit careia filmul trebuia sa aiba premiera la Los Angeles i-a permis lui Charlie Chaplin sa cistige singurul sau Oscar, pentru filmul „Limelight”, pe care l-a produs in 1952, dar care nu a avut premiera decit 20 de ani mai tirziu. De atunci, regulile s-au modificat, iar filmele cu o vechime de peste doi ani nu pot fi nominalizate. Acum, membrii Academiei din fiecare domeniu de activitate stabilesc nominalizatii pentru categoriile din domeniul res­pectiv, dupa care Academia voteaza in plen cistigatorii la toate cele 24 de categorii.

Noaptea Premiilor Oscar este un spectacol grandios, incarcat de stralucire si lux, in care invitatii strabat covorul rosu, purtind creatiile vestimentare ale celor mai cunoscuti creatori de moda.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
77 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger