AcasăOldNumarul real al somerilor, ceva de speriat!

Numarul real al somerilor, ceva de speriat!

Daca e criza e si somaj. De la zi la zi, in intreaga lume tot mai multe persoane ramin fara loc de munca, cu exceptia Chinei si a Indiei. In zona euro, de exemplu, somajul a crescut de la 9,9% in noiembrie la 10% in decembrie si a egalat astfel nivelul raportat in Statele Unite ale Americii. Eurostat nu a raportat date inca si pentru România, unde nivelul estimat de Agentiile Nationale de Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) este de 7,8% in decembrie.

Insa, din metodologia ANOFM rezulta o cifra mai mica decit din cea pe care o va calcula, ulterior, Eurostat. Problema este ca la noi sint luati in calcul doar somerii aflati in plata, nu toti românii care stau degeaba. Astfel, in UE, cele mai mari rate ale somajului sint raportate de Letonia, cu 22,8 procente, urmata de Spania, cu 19,5 procente. In schimb, Olanda are cei mai putini someri. Doar 4% din populatia activa. Un alt clasament, al vitezei cu care creste somajul arata insa ca România este pe locul al doilea in Uniunea Europeana, la egalitate cu Irlanda. In decembrie, s-au adaugat la rata somajului 0,3 puncte procentuale. Doar Letonia a avut un ritm mai rapid, de 0,6 puncte. La polul opus, in Finlanda, Austria si chiar Ungaria somajul a inceput deja sa dea inapoi.

*Citi someri avem?*

Potrivit site-ului Riscograma, in statul New Jersey sint 5 milioane de salariati la o populatie totala de 8,5 milioane. In România sint tot 4,7 milioane de salariati la o populatie totala de 21,5 milioane. New Jersey are un somaj de 9,7%, aproape de media SUA de 9,8%. România raporteaza un somaj de aproape opt procente. Unde e problema? Dupa cifra somajului, România pare sa stea foarte bine in Europa. Ceea ce nu spune aceasta cifra este cit din populatia activa (10 milioane) chiar lucreaza. De exemplu, Eurostat a calculat ca, in 2008, doar 59% dintre românii intre 15 si 64 de ani munceau. Sintem astfel la egalitate cu Italia sau Polonia, iar in UE rata este mai mica doar in Ungaria si Malta. Cifra a scazut de la 65%, cit era in 1997. In schimb, o parte din populatia neocupata se regaseste intre muncitorii români din strainatate, dar si in economia subterana.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
48 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger