AcasăOldŢiriac - recrutat, dar si urmarit de Securitate

Ţiriac – recrutat, dar si urmarit de Securitate

Ion Ţiriac a fost recrutat, in 1963, de fosta Securitate „pentru incadrarea informativa a unor sportivi si delegati straini ce vin in România pe linia sportiva si care sint suspecti”, insa a fost abandonat de retea, dupa trei ani, deoarece era de rea-credinta si furniza date fara importanta. Ion Ţiriac a fost, totodata, urmarit de fosta Securitate, pentru „a i se cunoaste natura relatiilor”, potrivit CNSAS.

*Furniza informatii fara importanta*

Fostul presedinte al Comitetului Olimpic Român, Ion Ţiriac, a fost verificat de CNSAS la solicitarea Mirelei Mitrica, inaintata la data de 11 august 2009.
«In baza Notei de Constatare nr. S/DI/I/3191 din data de 19 octombrie 2009, intocmita de catre Directia de Specialitate, din cadrul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, in care se regasesc urmatoarele elemente: Ion Ţiriac este titular al dosarului fond retea nr. R 238360 (cota CNSAS). Domnia sa a fost recrutat la data de 11.07.1963 pentru incadrarea informativa a unor „sportivi si delegati straini ce vin in RPR pe linia sportiva si care sint suspecti”. A semnat un Angajament avind numele conspirativ „Titi Ionescu”», se arata in adeverinta emisa de CNSAS, in 21 ianuarie 2010, publicata pe site-ul institutiei. CNSAS arata ca Directia de Specialitate a identificat documente transmise Securitatii de catre Ţiriac.”A fost abandonat din retea la data de 6 decembrie 1966, deoarece de fiecare data a furnizat materiale fara importanta, desi avea posibilitati (…). Dat fiind faptul ca agentul «Ionescu Titi» in colaborarea sa cu organele noastre a dat dovada de rea-vointa, propunem abandonarea agentului «Ionescu Titi» si predarea dosarului personal la Serviciul «C». Domnul Ţiriac Ioan este titular si al dosarului fond informativ nr. I 160088 (cota CNSAS), perioada 1962-1969. Domnia sa a fost urmarit „in vederea cunoasterii naturii legaturilor (din strainatate) si cu rudele din partea sotiei aflate in RFG. A avut numele conspirativ de urmarit «Tanase»”, mai noteaza CNSAS.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
43 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger