AcasăOldGhid contra “tepelor” imobiliare

Ghid contra “tepelor” imobiliare

In România s-au dat nenumarate “tepe” in domeniul imobiliar. Mai ales in perioada de criza financiara, spun specialistii, este de preferat sa va luati toate masurile posibile inainte de a semna un contract pentru achizitionarea unei locuinte. In caz contrar, ati putea ajunge in situatia deloc placuta de a arunca cu prea multi bani pe fereastra.
Va prezentam 5 sfaturi pentru evitarea unui esec in cumpararea unei locuinte:

*Constructia exista cu adevarat?*

In primul rind, nu semnati un contract de cumparare a unei locuinte fara sa verificati daca imobilul/ansamblul exista cu adevarat sau macar constructia lui a demarat. “Este foarte greu, daca nu imposibil, sa convingi un potential client sa cumpere in stadiu “off plan” in ziua de azi. Accesul la finantare este mult mai greoi, iar oamenii vor sa fie siguri ca fac o afacere buna. Daca nu le arati produsul, daca periodic nu le poti demonstra inaintarea lucrarilor, nu mai prezinti interes”, declara Veronel Butnarus, de la Trident-Residence.ro.

*Atentie la dezvoltatorii care vor sa dea “tunuri”*

Este vital ca dezvoltatorul sa aiba capacitatea de a duce la bun sfirsit proiectul inceput, indiferent de volumul vinzarilor. “Nu este o solutie rentabila sa construiesti cu banii clientului. Exista riscul sa nu vinzi suficient, sa intri in impas financiar si astfel sa ratezi afacerea. Daca pina acum oricine avea o suma substantiala de bani putea intra in zona dezvoltarilor imobiliare, odata cu tensiunile financiare globale piata s-a cernut. Sa fii dezvoltator nu este usor si in nici un caz nu este o joaca sau, mai rau, “un tun”, spune Luciana Petrescu, director general Net Worth Advisory.

*Banca poate garanta seriozitatea vinzatorului*

Implicarea unei banci intr-o dezvoltare este o garantie pentru client. De ce? Pentru a oferi dezvoltatorului finantare, banca face cercetari amanuntite legate de solvabilitatea partilor implicate. “Recomandam potentialilor clienti sa se intereseze daca si ce banca este implicata in dezvoltarea care li se pare interesanta. Clientii au nevoie de asigurari ca fac alegerea corecta, iar rolul nostru este sa-i consiliem in acest proces”, declara Rosana Panaitescu, consultant juridic Antares Consulting.

*Senzationala locuinta. Are si utilitati?*

Cum ar fi sa cumparati o locuinta noua neracordata la utilitati? Este vital sa aflati toate datele inainte de a face tranzactia. “Nu neglijati subiectul utilitatilor. Racordarea este scumpa si va poate afecta direct. Fie in parcursul procesului de cumparare, fie, in cel mai rau caz, puteti sa va treziti in noua dumneavoastra locuinta fara sa fiti conectati la utilitati. Nu considerati ca este totul in regula si ca dezvoltatorul se va ocupa de la sine de acest aspect”, mai spune Veronel Butnarus.

*Nu semna ca primarul!*

“Nu trebuie sa plecati din start cu ideea ca ceva nu este in regula, insa in acele documente se poate afla o clauza pe care nu o intelegeti sau poate ca dumneavoastra insiva doriti sa mai adaugati ceva. Chiar daca este o activitate plictisitoare si obositoare, citirea cu atentie duce la semnarea fara intirzieri si probleme. Asa, toate partile implicate au timp si stiu ce anume doresc sa clarifice, sa corecteze”, afirma Adrian Bercea, organizator TNI.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
191 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger