AcasăOldRECORDURI DE VINZARE ALE OPERELOR DE ARTĂ LA SFIRSITUL ANULUI 2009 (II)

RECORDURI DE VINZARE ALE OPERELOR DE ARTĂ LA SFIRSITUL ANULUI 2009 (II)

Continuind seria recordurilor atinse de operele de arta in vinzarile publice internationale, ma voi opri si de data aceasta asupra rezultatelor obtinute in cadrul comertului francez de profil. Este poate cel mai elocvent „marker” al evolutiei si statusului acestui tip de activitate cu ascendente semnificative si doar aparent paradoxale pentru aceasta perioada de criza.

Insusi GEORGES DELLETREZ, presedintele celei mai importante institutii comerciale franceze, DROUOT HOLDING, raporta, ca si bilant al anului 2009, vinzari in valoare totala de 430 milioane de euro, in crestere evidenta fata de anul 2008. Iata o companie si, in general, un comert care AU INVINS CRIZA!Situatia este valabila pretutindeni, nu numai in Franta. Reputate case internationale de licitatie precum SOTHEBY’S sau CHRISTIE’S, au inregistrat, de asemenea, rezultate si venituri considerabile din tranzactionarea operelor de arta, devenite, mai mult decit oricind, un „refugiu” cert investitional. De-a lungul anului trecut, am prezentat diverse recorduri de exceptie atinse in restul Europei, in Anglia si, poate cel mai surprinzator, in Statele Unite. America a fost, de altfel, scena celor mai impresionante licitatii si preturi atinse pentru obiectele artistice. Revenind insa pe teritoriul francez, voi continua „lista” unor valori tranzactionate la sfirsitul anului 2009. Luna decembrie s-a evidentiat printr-o crestere neta cu 46% a vinzarilor, in comparatie cu aceeasi perioada a anului 2008. QUOD ERAT DEMONSTRANDUM! Un pret remarcabil a fost inregistrat de catre PIERRE BERGE & ASSOCIES (10 decembrie 2009, Paris) pentru cartea lui RUDYARD KIPLING – „LA CHASSE DE KAA” (ilustrata cu 124 compozitii de PAUL JOUVE, editata de JAVAL & BOURDEAUX in 1930). Valoarea finala de adjudecare – 79.401 euro – a depasit chiar si cele mai optimiste prognosticuri de dinaintea licitatiei.Trecind, mai apoi, de la domeniul rezervat bibliofililor la cel al artelor decorative, trebuie amintit un magnific „BIROU” datorat lui JACQUES EMILE RUHLMANN, adjudecat pe data de 7 decembrie (Paris, RIEUNIER & ASSOCIES) pentru suma nu mai putin impresionanta de 483.288 euro. Voi alatura imaginea unui „SFESNIC” realizat din fildes la inceputul secolului XIX in atelierele din MURSHIDABAD dupa desenele lui MATTHEW BOULTON si SIR WILLIAM CHAMBERS. Estimat maximal la 120.000 de euro, obiectul amintit s-a vindut, intr-un final, pentru 594.816 euro (Paris, 11 decembrie, LAFON CASTANDET). Datarea piesei, raritatea, pretiozitatea materialului din care a fost confectionata si, in primul rind, calitatea artistica incontestabila a acesteia au contribuit cu succes la obtinerea acestui rezultat memorabil.
Artele plastice au avut aceeasi audienta consistenta din partea colectionarilor. Un tus pe hirtie – „CHEVAL DEBOUT” – opera a lui XU BEIHONG (1895-1953), care se numara printre cei mai importanti artisti moderni ai Chinei, s-a vindut pentru 119.100 euro, beneficiind de o estimare maximala de 15.000 euro (PESCHETEAU-BADIN, 7 decembrie, Paris).Mai apoi, in data de 11 decembrie si tot la Paris, lucrarea „L’ADIGE À SAN GIORGIO IN BRAIDA”, opera a maestrului GASPAR VAN WITTEL, denumita VANVITELLI (1652/1653-1736), se va adjudeca pentru 221.262 euro.
O alta ascensiune remarcabila a avut-o lucrarea pictorului brazilian EMILIANO DI CAVALCANTI (1897-1976) – „FEMMES SE DELASSANT DEVANT UN MIROIR”, „catapultata” pina la concurenta sumei de 90.000 de euro (cu o estimare de 8.000 de euro). Acest pret a devenit un nou RECORD MONDIAL pentru o lucrare de grafica a artistului sud-american. Acestuia ii vom adauga un alt RECORD MONDIAL inregistrat pentru un automobil de colectie – BUGATTI 37A (1928), vindut la Fontainebleau, pe 13 decembrie, pentru suma de 1.035.700 euro.
(va urma)

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
66 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger