AcasăOldAsociatie pentru sprijinirea persoanelor cu tulburari de somn

Asociatie pentru sprijinirea persoanelor cu tulburari de somn

In România a fost infiintata prima asociatie de pacienti care sufera de tulburari ale somnului. Denumita Asociatia Nationala de Somnologie, aceasta organizatie va avea ca principal scop informarea si sprijinirea persoanelor cu tulburari de somn: sforait, sindrom de apnee in somn, apnee obstructiva, insomnie, hipersomnie, somnambulism.

Somnologia (medicina somnului) se dedica studiului aspectelor normale si patologice ale somnului uman, intervenind in diagnosticarea si tratamentul afectiunilor cauzatoare de tulburari ale somnului.

*Sforaitul*

Reprezinta una dintre cele mai frecvente dereglari ale somnului, care afecteaza o mare parte a populatiei cu virsta de peste 40 de ani, in special barbatii. Desi pare o afectiune minora la prima vedere, poate constitui un simptom al unor afectiuni mai grave, precum Sindromul de Apnee in Somn (SAS), Apneea Obstructiva in Somn (OSA) sau Sindromul de Rezistenta al Cailor Aeriene Superioare (UARS).

*Apneea de somn*

Este o afectiune a aparatului respirator foarte frecvent intilnita si care are uneori urmari extrem de grave: „40% din populatia României sufera de apnee de somn”, a declarat prof. univ. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Române de Pneumologie si fondatorul somnologiei in România. Sindromul de apnee in somn este o afectiune care se manifesta prin intreruperea respiratiei in timpul somnului, pe o perioada de cel putin 10 secunde. Principalele simptome ale apneei in somn sint somnolenta excesiva in timpul zilei, sforaitul puternic, episoadele de oprire a respiretiei in timpul somnului, prezenta cefaleei, in special dimineata si cresterea tensiunii arteriale. Apneea in somn reprezinta un factor de risc pentru bolnav, fiind deseori cauza de accidente rutiere, prin adormire la volan.

*Insomnia si hipersomnia*

Constituie alte doua tulburari ale somnului. Persoanele afectate de insomnie manifesta dificultate in a adormi si a avea un somn odihnitor. Pe de alta parte, persoanele cu hipersomnie manifesta o somnolenta excesiva. Pentru a sustine scopul nou-infiintatei asocialtii, Conferinta Nationala a Pacientilor va gazdui pe data de 11 martie 2010 prima Conferinta a Asociatiei Nationale de Somnologie. Conferinta se va bucura de sprijinul Societatii Române de Pneumologie, din partea careia va participa prof. univ. dr. Florin Mihaltan, in calitate de speaker.
l

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
111 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger