AcasăOldCeasurile la care românii nici nu viseaza

Ceasurile la care românii nici nu viseaza

*Geneva Time Exhibition (GTE)*

2010 va ramine, probabil, in istoria orologeriei de lux drept anul unei revolutii a independentilor, pentru prima oara grupati intr-un salon propriu, desfasurat in aceeasi saptamina ca si deja istoricul Salon International de la Haute Horlogerie, dar inceput cu o zi mai devreme si terminat cu o zi mai tirziu, pentru a permite clientilor, jurnalistilor si pasionatilor sa urmareasca ambele manifestari.

Geneva Time Exhibition este un tirg realizat din pasiune. Pasiunea celor trei organizatori, Florence Noël, Dominique Franchino si Paola Orlando, parteneri in compania Time Exhibition Sarl, pasiunea celor care au propus ideea unui salon al independentilor, patronii Hd3 si Ladoire, dar si pasiunea tuturor celor care, expunin­du-si aici creatiile, au contribuit la reusita acestei primei editii. GTE a fost un adevarat succes: 38 de manufacturi si ateliere au expus la Centre International de Conférence de Genève intre 17 si 22 ianuarie si mii de oameni le-au vizitat standurile. Preturile pentru participare au fost modice: 13 000 de franci elvetieni pentru inchirierea unui stand, plus Wifi (spre comparatie, pretul mediu pentru participarea la Salon International de la Haute Horlogerie este de un milion de franci elvetieni).

*Liberté, créativité, fraternité*

Desigur, au existat si creatori independenti (precum Urwerk, De Bethune, Jean Dunand, Cvstos sau Vincent Bérard) care au ales sa prezinte anul acesta in cadrul expozitiilor private din apartamentele hotelurilor de lux de pe malul nordic al Lacului Geneva sau altii care au expus in propriile boutique-uri (Jahan, Bovet, Avakian) ori manufacturi (Grupul Franck Muller ori F.P. Journe). Probabil insa ca anul viitor multi dintre ei vor opta pentru GTE, daca nu pentru altceva, atunci macar pentru atmosfera fraterna (practica aducerii de clienti unui confrate parea bine impamintenita, iar trei dintre cele mai mari manufacturi prezente, Cabestan, Ladoire si Hd3 Complications isi creasera, prin unirea standurilor individuale, un spatiu comun, pentru a expune impreuna).
Va prezentam citeva dintre ceasurile sau mecanismele de masurare a timpului ce ne-au atras in mod special atentia. Si inca ceva: cel mai mare ceas cu tourbillon realizat vreodata in lume, cu un diametru de
63 mm, este recordul de anul acesta al lui Antoine Preziuso, care a terminat piesa in chiar noaptea de dinaintea inceperii GTE.

*HD3 Complication – pirati si corsari*

Compania infiintata de legendarul designer Jorg Hysek propune anul acesta indraznetul Black Pearl in titan si titan tratat PVD, cu tourbillon biaxial, o serie exclusivista, de doar 11 piese. Ca un omagiu adus epocii aventurierilor marii, orele sint prezentate pe un element ce seamana cu o cirma, minutele pe un disc, iar indicatorul rezervei de timp are forma unui sextant, iar in dreptul orei 9 exista un… bocaport asemanator acelora prin care erau scoase tunurile pe vasele de razboi, pe care este imprimata emblema piratilor, craniul cu cele doua oase incrucisate, care ofera o panorama a tourbillonului vazut din lateral.

*Quinting – ceasurile transparente*

Manufactura elvetiana ce produce exclusiv ceasuri transparente si care reprezinta o adevarata institutie in Elvetia (toti membrii guvernului, ca si presedintii tarii, poarta Quinting) propune anul acesta Dove of Football, un cronograf transparent realizat intr-o serie limitata de 192 de piese, cite una pentru fiecare tara membra ONU. Fiecare
ceas este inscriptionat cu numarul cite unei tari, numar atribuit de ONU in functie de momentul intrarii in organizatie (România va fi, asadar, 73).

*Ateliers Louis Moinet – timpul universului*

Manufactura propune o colectie unica de patru ceasuri cu tourbillon, continind parti din diversi meteoriti, ceasuri prezentate in cutii aflate la baza planetariumului Meteoris. Acesta prezinta Sistemul Solar in integralitate, incluzind Pluto (majoritatea planetariilor nu reusesc aceasta performanta) si, gratie vitezei de rotatie accelerate, il ajuta pe privitor sa inteleaga mai bine miscarile planetelor. Tourbillonul denumit Rosetta Stone contine o bucata din cea mai veche roca din sistemul nostru stelar (4 566 200 000 de ani), ce reprezinta cheia intelegerii formarii universului.

*Volna – Typhoon Siberia Titanium Chronograph*

Modelele Volna se inspira din ceasurile rusesti purtate de ofiterii submarinelor sovietice, de unde si numele de Typhoon (Taifun fiind denumirea clasei celor mai mari submarine sovietice). Typhoon Siberia Titanium Chronograph are o carcasa din trei parti, cu un diametru de 46,5 mm, coroana dubla conectata la un indicator de siguranta de pe cadran, care confirma ca piesa a fost etanseizata dupa fiecare rotire a coroanei, iar indicatorii, indicii supradimensionati si numeralele de pe cadran sint acoperite cu Super-Luminova de culoare rosie.

*Robert et fills 1630 – ceasul Copernic*

Piesele realizate de manufactura sint mici si frumoase. In plus, suta la suta vintage, atit pentru ca mecanismele au fost realizate in anii 1950–1960, cit si pentru ca ele au cadrane emailate in traditionala tehnica grand feu ce presupune coacerea de 28 pina la 35 de ori a cadranului. Copernic, cea mai recenta creatie Robert et fills, este un ceas dedicat astronomului care a schimbat modul in care omenirea percepe miscarea planetelor si, implicit, timpul.

*De Bethune – un nou calibru*

Manufactura a prezentat cel de-al IX-lea calibru al sau, DB2105, cu balansier din silicon, care este folosit pentru realizarea noilor ceasuri din colectia DB25, cu doua variante de cadran: unul argintat, decorat guilloché (si carcasa din aur roze sau alb), iar altul, foarte spectaculos, din otel albastrit si puncte din aur care intruchipeaza stelele (ce recreeaza, in prototipul prezentat la Hotelul Four Seasons, cerul noptii cind a fost infiintata manufactura de catre David Zanetta si Denis Flageollet). Indicatorul rezervei de mers este afisat pe spatele carcasei.

*Urwerk – überfuturismul*

Casa orologera a adus anul acesta o creatie unica, una ce va reusi sa ii uimeasca pina si pe cei obisnuiti deja cu futuristele piese ale echipei Felix Baumgarten si Martin Frei. Si asta pentru ca UR-203 este un ceas ce reuseste sa explodeze invechitele noastre perceptii despre timp. Rezultatul: carusel, sateliti pentru ore, indicatoare telescopice pentru minute, sistem de intoarcere automatic revolutionar (reglat de sistemul cu dubla turbina Urwerk) si un cadran ce cintareste cu 65% mai putin decit modelul precedent, UR-202, iar complicatia satelit abia daca atinge greutatea de 3,57 grame. Misiune genial indeplinita.
(Preturile tuturor ceasurilor prezentate sint disponibile la cerere)

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
155 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger