AcasăOld2010: noile modele de ceasuri de lux

2010: noile modele de ceasuri de lux

*Revista Grand’Or va prezinta regalul orologeriei*

E imposibil sa vorbim despre lux fara sa aducem in discutie creatiile haute horlogerie, piese ce valoreaza de la zeci la sute de mii de euro, asta pentru ca sint realizate in editii limitate, uneori chiar ca exemplare unice, pe comanda. Principalul punct de interes in lumea orologeriei este Salon International de la Haute Horlogerie, care se desfasoara in fiecare an la Geneva, la Palexpo. Anul acesta, evenimentul a avut loc in perioada 18–22 ianuarie. Fiind un loc rezervat numai clientilor speciali si presei de specialitate, Grand’Or este singura publicatie româneasca care a fost invitata sa participe la cea de-a douazecea editie a Salonului de la Geneva, dar si la Time Exhibition unde participa orologerii independenti, precum si la prezentarile private care au avut loc in cadrul hotelurilor de lux din acelasi oras (la Four Seasons, de exemplu), in aceeasi perioada.
Cele mai multe nume celebre din lumea orologeriei se string la Salonul genevez care le este dedicat. A. Lange & Söhne, Audemars Piguet, Baume & Mercier, Cartier, Dunhill, Girard-Perregaux, IWC, Jaeger-LeCoultre, JeanRichard, Montblanc, Panerai, Parmigiani, Piaget, Ralph Lauren, Roger Dubuis, Vacheron Constantin, Van Cleef & Arpels. E drept, veti spune, lipsesc Rolex si Patek Philippe, dar asta este, aceste absente traditionale tin de politicile companiilor si, mai ales, ale consortiului care are un cuvint greu de spus in privinta Salon International de la Haute Horlogerie. Anul acesta a adus doua surprize in privinta brandurilor invitate sa participe: Greubel Forsey si Richard Mille s-au alaturat marcilor deja mentionate. Urmind celebrele cuvinte „cei din urma vor fi cei dintii“, nou-venitii Richard Mille si Greubel Forsey au avut standurile foarte avantajos situate, chiar imediat la intrarea in salon.

*Intoarcerea la modelele clasice*

In lumea orologeriei de lux, recesiunea pare sa fie deja o amintire. Temerile de anul trecut sint departe, noile colectii, de-a dreptul senzationale, demonstrind ca marile manufacturi investesc enorm in creatiile lor. Glamour-ul caruia i s-a dus dorul la editia din 2009 si-a reintrat in drepturi. Dar asta nu inseamna nici pe departe ca tendinta de intoarcere la valorile traditiei nu continua. Ba, dimpotriva, e intr-o perpetua crestere. Vorbesc despre ceasurile extraplate, cu mecanisme exceptionale, dar si despre modelele retro, inspirate de modelele de acum citeva zeci de ani. Piaget este cel mai bun exemplu in acest sens, dar si Vacheron Constantin. In anii ’50, maestrii acestei case au creat cele mai plate ceasuri de mina din istoria orologeriei. Cu noul model Historique Ultra-fine 1955, cei de la Vacheron Constantin stabilesc un nou record: cu o grosime de 4,10 mm, ceasul are mecanismul cel mai subtire din lume, acesta masurind 1,65 mm.

*Vedetele marca Audemars Piguet*

Royal Oak Offshore este un model marcant al casei Audemars Piguet. Anul 2010 sta sub semnul cronografului Grand Prix cu o carcasa din carbon , ceramica si titan, de 44 de milimetri, care adaposteste un cronograf 3126/3840 construit din mai multe module si avind ca baza un calibru automatic manufacturat. Acest spectaculos ceas este produs intr-o editie limitata la 1750 de exemplare, devenind cu siguranta cel mai dorit model de catre fanii acestei marci prestigioase. Am remarcat de asemenea si modelul Millenary Carbon One.

*Noile modele IWC si Cartier*

Pentru anul 2010, manufactura IWC din Schaffhausen readuce si ea un clasic in lumina reflectoarelor – asa-numitul „portughez“. Vorbim despre o familie de ceasuri, cu o traditie de peste opt decenii, acum imbogatita cu noi modele. Pentru a marca aceasta renastere a unei venerabile „dinastii“, intregul stand a fost amenajat astfel incit sa creeze senzatia ca ne aflam la bordul unui iaht, culoarea dominanta fiind albastrul. Cel mai important ceas al colectiei, Portuguese Grand Complication, cu o carcasa din aur roze cu diametrul extrem de generos de 45 de milimetri, ofera o rezonanta mai buna sunetelor produse de functia minute repeater. Pe linga aceasta complicatie, calibrul automatic 79091 mai contine calendarul perpetuu, afisarea fazelor Lunii si cronograful. Cureaua din piele de aligator are cusaturile realizate cu fir de aur. Portuguese Grand Complication va fi disponibil intr-o editie limitata la 50 de piese pe an.
Cartier a surprins anul acesta printr-o multitudine de modele cu un design inovativ in care pulseaza mecanisme manufacturate in house. Rotonde Astrotourbillon, ceas cu intoarcere manuala si rezerva de mers de 48 de ore, ne-a atras privirea. Motivul? Calibrul 9451 MC cu un tourbillon extrem de sofisticat, a carui realizare a necesitat cinci ani de munca din partea echipei Cartier de la manufactura din La Chaux-de-Fonds. Modelul este unul impresionant si datorita carcasei din aur alb: diametrul acesteia este de… 47 de milimetri!

*Maestrii de la Jaeger-LeCoultre*

Jaeger-Le Coultre este, fara indoiala, una dintre cele mai
prestigioase manufacturi, iar desemnarea celui mai important ceas prezentat de acest brand este extrem de dificila. Master Grande Tradition Grande Complication este unul dintre modelele care
m-au impresionat si pe mine, si pe toti cei prezenti la Salon, fie ca a fost vorba despre clienti sau coexpozanti. Trei complicatii adaposteste aceasta piesa orologera de exceptie – un flying tourbillon, o harta stelara avind ca baza un calendar zodiacal si un minute repeater. Noutatea acestui model, primul din seria Master Grande Tradition, consta in faptul ca cele trei complicatii nu au fost gindite ca functii de sine statatoare, ci completindu-se reciproc.
Un alt ceas, o alta revelatie: Duomètre à Quantième Lunaire, cu o carcasa din aur roze, cu diametrul de 42 de milimetri, si un cadran impartit in doua: partea dreapta indica timpul, iar cea stinga, data si fazele Lunii atit pentru emisfera nordica, cit si pentru cea sudica. Calibrului Dual Wing 381 este unul foarte complex, pe masura unui ceas care se doreste deopotriva o capodopera de design si de inginerie orologera. Un alt ceas, impresionant prin designul sport, care ne-a fascinat la Jaeger-LeCoultre este Reverso Squadra Cronographe GMT.

*China, notre amour*

Richard Mille a adus, asa cum pasionatii de orologerie se asteptau, un plus de inventivitate: modelul R022 Tourbillon Dual Time, dar si alte modele care confirma prestigiul acestui brand. Iar Greubel Forsey a mizat pe complicatiile care au facut celebra aceasta marca. Fie ca vorbim despre A. Lange & Söhne, Girard-Perregaux, JeanRichard, Montblanc sau Panerai, fiecare casa orologera a avut mai multe surprize de oferit vizitatorilor Salonului.
Am remarcat insa din ce in ce mai pronuntata orientare a caselor de orologerie spre piata asiatica. Modelele imprumuta teme cu specific regional tocmai pentru a atrage clientela foarte bogata din aceasta zona. Vorbim despre o piata care, in fapt, a asigurat vinzarile in lumea haute horlogerie pe parcursul anului 2009, iar fruntasa la acest capitol este China cu ai ei din ce in ce mai multi milionari in fiecare zi. Republica Populara a eclipsat piata de desfacere rusa, dar si pe cea araba, determinind certa reorientare a celor mai puternice marci de ceasuri catre „marele popor chinez” si miile de milionari pe care ii produce.

Audemars Piguet – Millenary Carbon One Tourbillon
Mecanismul cu intoarcere manuala cu twin barrels si tourbillon, cu o rezerva de mers de zece zile, are indicator de ora, minute si cronograf. Carcasa din fibra de carbon si din otel are dimensiunile de 47×42 mm. (Pret disponibil la cerere)

Cartier – Rotonde de Cartier Flying Tourbillon Skeleton Caliber 9455 MC
Ceasul are un calibru cu intoarcere manuala si flying tourbillon, carcasa fiind din aur roze de 18 carate, cu diametrul de 45 de mm.
(82 000 de euro, modelul din aur alb)

Jaeger-LeCoultre Reverso Squadra Cronographe GMT
Are un mecanism automatic calibru 754, cu ore, minute, cronograf si doua time zones. Carcasa este din cauciuc vulcanizat, otel sau aur roze, iar cadranul e negru, cu model guilloché pe mijloc. Aratatoarele pentru ore si minute sint placate cu rodiu. (Pret disponibil la cerere)

Girard-Perregaux –1966 Chronograph, cu mecanism GP030C0
Ceasul beneficiaza de mecanism cu intoarcere automata, drept functii avind ore, minute, cronograf si secunda periferica, toate adapostite de o carcasa din aur roze sau alb de 40 de mm.
(18 400 de euro)

Piaget – Altiplano
Are un mecanism automatic 1208P cu o rezerva de mers de 48 de ore, carcasa din aur alb sau roze de 43 de mm, cu capac transparent. Functii: ora, minute, secunda periferica. (14 100 de euro)

Panerai – Radiomir P999
Ceasul are mecanism cu intoarcere manuala P999, o rezerva de mers de 60 de ore, cu functiile: ora, minut si secunda periferica. Carcasa este de 42 de mm, fiind realizata din aur roze. (4.900 de euro, modelul din otel)

Vacheron Constantin – Historique Ultra-fine 1955 si Historique Ultra-fine 1968
Aceste doua modele de la Vacheron Constantin aduc un omagiu traditiei acestui brand, stabilind totodata un nou record: Historique Ultra-fine 1955 este cel mai subtire ceas, cu o grosime de 4,10 mm, si are cel mai plat calibru mecanic: 1,64 mm. (Pret disponibil la cerere)

A.Lange & Söhne – Lange 1 Daymatic
Dotat cu un mecanism L021.1 automatic cu o rezerva de mers de 50 de ore, ceasul are urmatoarele functii: ore, minute, stop second, data si afisarea retrograda a zilei saptaminii, toate intr-o carcasa de 39,5 mm, in trei variante: aur galben, roze si platina. (28 500 de euro, modelul din aur)

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
194 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger