AcasăOldLa guvern s-a instaurat frica de cutremur

La guvern s-a instaurat frica de cutremur

*Cado’ de la Boc – consolidare gratuita a cladirilor*

Cutremurul din Haiti pare sa fi speriat autoritatile din România. Spunem asta in contextul in care prin Guvern se vorbeste (la nivel neoficial deocamdata) de eliminarea impunerii unei ipoteci asupra imobilelor consolidate impotriva cutremurelor, prin care statul se asigura ca proprietarii ramburseaza suma investitiei. Mai mult, se pare ca executivul se gindeste chiar sa nu mai solicite proprietarilor sa restituie banii cheltuiti de autoritati cu lucrarile de consolidare. Motivul? Urgentarea lucrarilor.

*Record românesc – 14 cladiri in 18 ani*

Autoritatile se stiu cu musca pe caciula de aproape 20 de ani atunci cind vine vorba de mersul programului de consolidare a cladirilor cu risc seismic ridicat. Mai exact, in ultimii 18 ani, la nivelul intregii tari au fost finalizate lucrari de consolidare la doar 14 cladiri, dintre care 12 in Bucuresti, pentru celelalte blocuri nefiind primite solicitari din partea proprietarilor. Cu alte cuvinte, situatia este dezastruoasa, iar in cazul unui cutremur cu intensitate mai mare de 7 grade pe Richter, 35.000 de constructii ar putea fi avariate numai in Capitala. De ce s-a miscat atit de greu actiunea de reconsolidare a cladirilor? In primul rind, proprietarii acestor cladiri care stau sa cada nu au facut cereri pentru consolidare pentru ca asta ar fi insemnat povara unei ipoteci care i-ar fi impiedicat sa vinda locuintele respective. In al doilea rind, autoritatile nu s-au grabit sa ia masuri ceva mai dure impotriva celor care au refuzat consolidarea, mergind pe principiul “sa ne ajute Dumnezeu, sa nu dea vreun cutremur”. Iar pina acum nu a dat. Ceea ce s-a intimplat in Haiti pare sa fi speriat guvernantii, insa: “Pentru a elimina toate barierele care impiedica urgentarea executarii lucrarilor de consolidare, Guvernul intentioneaza sa elimine atit aceasta ipoteca, cit si obligativitatea de restituire a sumelor alocate din fonduri publice pentru consolidarea blocurilor incadrate in clasa I de risc seismic”, au declarat agentiei Mediafax surse oficiale. Una peste alta, initiativa de la Guvern nu este deloc rea. Unica intrebare care apare este de unde va scoate guvernul Boc bani pentru acest program, in conditiile deficitului bugetar?

Expertii tehnici au avertizat Guvernul, in urma cu citiva ani, ca lucrarile de reducere a riscului seismic al cladirilor existente trebuie considerate ca fiind de interes national, deoarece un potential cutremur de tipul celui inregistrat in 1940 sau 1977 ar putea produce pierderi mai mari, din cauza deteriorarii in timp a structurilor de rezistenta si cresterii numarului de imobile grav afectate de seisme.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
57 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger