AcasăOldMetode alternative: Terapia prin muzica

Metode alternative: Terapia prin muzica

Terapia prin muzica sau muzicoterapia foloseste muzica pentru sanatatea atit fizica cit si emotionala. Sesiunile de terapie pot consta in ascultarea unor melodii, compunerea lor sau ambele.

Muzica inseamna ca si lumina, vibratii. Sunetele si culorile pot determina vibratii care “convin indivizilor perturbati, bolnavi in spirit sau in corp”, spunea Edgar Cayce. Armonia sunetelor poate scoate oamenii din stari de angoase, frustrari, le da incredere in viata, ii fortifica.
Efectele muzicoterapiei, cunoscute din Antichitate
Muzica a fost folosita ca metoda alternativa de tratament de acum citeva sute de ani. In mitologia greaca sint prezente intimplari din viata zeilor in care boala este alungata cu ajutorul muzicii. Zeul Asclepios, zeul medicinii tamaduieste suferintele oamenilor apelind la muzica, iar Herodot o recomanda ca forma deosebita de tratament.
Dacii practicau descintece pline de mister, utilizind melodii care amplificau sugestia provocata prin cuvinte. Si astazi unele triburi din Africa, Asia, Australia recurg la muzica si dans pentru a trata suferintele bolnavilor.

*In loc de analgezic asculti muzica*

Fiind un factor de mare subtilitate, muzica se alege in functie de virsta, sex, pregatire intelectuala etc. “Muzica este un grai in care se oglindesc fara posibilitate de prefacatorie, insusirile psihice ale oamenilor, popoarelor”, spunea George Enescu.
Scopul terapiei prin muzica este acela de a reduce stresul psiho-fiziologic, durerea, starile psihice negative. Este desigur foarte simplu pentru fiecare dintre noi sa practicam o asemenea terapie. Putem sa renuntam de exemplu intr-o anumita situatie la a lua un analgezic in favoarea ascultarii muzicii care ne place. Totusi, trebuie sa avem in vedere ca preferintele noastre sa fie in acord cu energia reala pe care sunetele respective o poarta in mod obiectiv. Sunetele pe care terapeutii acestui domeniu le folosesc sint in general sunete pure ale caror efecte au fost studiate experimental.

*Muzica pentru toti*

O muzica foarte ritmata si nuantata poate juca un rol stimulativ, determina reactii care incita organismul la actiune. Apelind la acest tip de muzica, productivitatea muncii creste, scad absentele de luni dimineata. Sint rezultate ale studiilor facute in SUA, Anglia, Japonia.
Muzica ritmata place in special personalului tinar, personalul mai virstnic preferind muzica clasica, calma, mai putin ritmata. Muzica clasica audiata de cei care muncesc fizic a redus productivitatea muncii. Studiile au relevat ca lipsa muzicii este resimtita puternic si poate contribui impreuna cu alte cauze la imbolnavire. Fiind o terapie alternativa, care nu are efecte adverse, este recomandata tuturor.

*Sfaturi pentru cei care doresc sa profite de puterea miraculoasa a meloterapiei*

lpentru a scapa de stres, faceti o “baie de sunet” de 20 de minute: audiati un CD cu o muzica de natura sa va relaxeze in timp ce stati intinsi pe o canapea sau pe podea, in apropierea boxelor.­
Pentru a va concentra mai bine si a evita factorii de natura sa va distraga atentia, puteti opta pentru varianta castilor.
lalegeti auditii cu un tempo asezat, cu ritm mai lent decit ritmul inimii (aprox. 72 batai pe minut) si pe cit posibil construite pe principiul ciclic, repetitiv (de exemplu sonate care repeta si prelucreaza tema, rondo-uri etc).
lpe masura ce va lasati purtati de muzica, incercati sa constientizati efectul de relaxare si destresare. Concentrati-va pe respiratie: respirati profund si ritmic, inchideti ochii si incercati sa eliminati orice gind, in timp ce analizati muzica pe care o ascultati si sentimentele pe care vi le induce.
ldaca aveti nevoie de un stimul mai degraba decit de relaxare, optati pentru un ritm mai vioi.
lcind sinteti agitat sau nervos, alegeti o piesa care va este familiara: ceva ce va aminteste de copilarie sau tinerete – familiaritatea induce o stare de calm de cele mai multe ori.
lascultati muzica in timp ce va plimbati sau cind mergeti la serviciu, sincronizindu-va respiratia cu bataile muzicii, profitind atit de miscare, cit si de muzica si de peisaj.
lputeti scapa de stres si ascultind sunete din natura: sunete dintr-o padure sau valurile marii, preferabil veritabile.

*Lucrari muzicale si valoarea lor terapeutica*

Cercetarile efectuate in acest sens au stabilit ca unele lucrari muzicale au valoare terapeutica deosebita.
lPentru calmarea sistemului nervos se recomanda Concertul nr.5 pentru pian si orchestra – Imperialul de Beethoven
lPentru destindere Sonata pentru flaut, alto si harpa de Debussy
lPentru relaxare “Apocalipsul animalelor” de Vanghelis Papatanasiu.
lStarea de oboseala, surmenajul ar putea fi combatute ascultind “Poemul simfonic Vltava” de Smetana sau “Dimineata” de
Grieg. ­
l“Oda bucuriei” de Beethoven si “Corul pelerinilor” de Wagner calmeaza starile de agitatie.
lPentru a crea linistea interioara se pot audia: Uvertura la Opera Parsifel de Wagner, Nocturnele lui Chopin, Clar de luna de Debussy.
In cazul nevrozelor astenice si tulburarilor vegetative sint recomandate “Mica serenada” si Simfonia nr. 41 ale lui Mozart.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
169 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger