AcasăOldCriza ne-a facut mai saraci si mai precauti

Criza ne-a facut mai saraci si mai precauti

Anul de criza prin care a trecut România a lasat urme destul de adinci in portofelele oamenilor. Aproape jumatate dintre români afirma, in cadrul unui studiu, ca veniturile lor s-au micsorat semnificativ fata de perioada de dinainte de criza. In plus, pentru ca situatia economica din România nu prea da semne clare de ameliorare, românii sint constienti ca va urma o perioada foarte grea si ca nu va fi “loc” de achizitii importante, ci doar de asigurarea strictului necesar. Cu alte cuvinte, vom trai inca o perioada cu termenul “austeritate” in minte si in buzunare.

*48% dintre români, afectati de criza*

Aproape jumatate dintre români afirma ca au venituri mai mici decit inainte de criza si anticipeaza o stagnare a cistigurilor in viitor, iar peste doua treimi dintre repondenti spun ca vor evita investitiile riscante, potrivit unui sondaj realizat de Unlock Market Research. “Doar 14% dintre români declara ca venitul lor a crescut in 2009, in timp ce 38% dintre acestia sustin ca venitul a ramas la fel. Interesant este faptul ca 48% dintre repondenti declara ca veniturile lor sint mai mici decit inainte de criza”, se arata in studiul “Crisis Monitor”, realizat de Unlock Market Research. Referitor la asteptarile legate de viitor, perceptia românilor a avut o evolutie oscilanta anul trecut, existind insa un grad mai ridicat de optimism fata de evolutia din ultima parte a anului. Totusi, din ce in ce mai multi români se asteapta ca venitul sa ramina neschimbat si in viitor.

*Investitii aminate*

Referitor la consum si investitii, tendinta principala este de a rationaliza cheltuielile. “Foarte putini repondenti isi fac probleme ca nu vor putea mentine un nivel de trai decent (aproximativ 20% in cele patru studii realizate in 2009) si mai putin de 50% sint ingrijorati ca vor avea dificultati in a-si plati facturile. Starea actuala a economiei, precum si nesiguranta serviciului (mentionata de peste 50% dintre repondenti) sau imposibilitatea de a obtine un imprumut (indicata de aproape jumatate dintre români) fac ca investiile sa fie aminate”, potrivit studiului. Astfel, 70% dintre repondenti vor evita sa investeasca in masini sau case, investitii considerate riscante, in timp ce 61% vor cheltui doar pentru strictul necesar si vor investi mai putin in locuinta.

Românii realizeaza rationalizarea cumparaturilor prin planificare, mai exact isi fac o lista de cumparaturi si o respecta cu strictete. Totodata, cosul de cumparaturi se limiteaza doar la produsele necesare in cazul a 60% dintre
repondenti. l

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
67 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger