AcasăOldParlamentul sa-si reduca majoritarii, nu minoritarii

Parlamentul sa-si reduca majoritarii, nu minoritarii

Aura de armonie care invaluie in prezent Guvernul bicolor condus de democratul Emil Boc incepe sa capete si ea tente violete. Nu din cauza unor cine stie ce parapsihologi care ar fi pus de aceasta data gind rau Executivului nostru cel de toate zilele, ci din motive bine ancorate in “materialitatea” politica. Mai exact, este vorba de refuzul UDMR de a se implica in operatiunea de reducere a numarului de parlamentari.

*Alianta PDL-UDMR se va poticni in mod cert si in Legea privind statutul minoritatilor*

“Noi nu am fost pentru aceasta reducere numerica tocmai pentru ca stiam ca vor aparea o serie de probleme, intre care numai una, dar foarte importanta, ar fi reprezentarea minoritatilor. La referendum s-a votat, dupa aceea trebuie sa vedem ce vom face cu regindirea Parlamentului” – recunoaste sincer, dar deloc fair-play fata de colegii sai de guvernare, Marko Bela. Concret, liderul Uniunii se opune micsorarii numarului parlamentarilor UDMR – inerenta in cazul reformarii propuse de Traian Basescu si PDL si votata ca atare la referendumul din 22 noiembrie. Usor de inteles din punctul de vedere al maghiarimii, pozitia adoptata de ditamai vicepremierul Guvernului Boc nu poate fi in niciun fel acceptata de PDL-ul care a facut atita caz pe respectiva tema. Constient de puternica dezaprobare stirnita in rindul pedelistilor, Marko Bela a incercat deja sa bage zizania intre majoritari: “Eu cred ca majoritatea partidelor se vor ralia pe reorganizarea sistemului parlamentar, dar intrebarea este cine ce gindeste in legatura cu aceasta reorganizare”. Pe deplin convins ca nici restul partidelor, indiferent de nationalitate si pondere, nu au niciun chef sa-si taie din portia de mandate, liderul UDMR le-a oferit colegilor si solutia: tergiversarea la maximum a operatiunii propriu-zise, “eu am fost sincer de fiecare data si o spun si acum: noi nu ne vom grabi”.

*Sa se revizuiasca primesc, dar sa nu se schimbe nimic*

In avanpremiera time-outului pe care singur si l-a oferit, Marko Bela a facut apologia “discriminarii pozitive” a minoritatilor nationale in Constitutia noastra – respectiv reprezentarea acestora in Parlament. Considerind acest status quo “un bun si-un drept dobindite spre binele României”, liderul UDMR pledeaza insistent pentru pastrarea lui si in viitoarea formula legislativa: “Eu spun ca si daca se reduce numarul parlamentarilor, ar trebui sa pastram aceasta prezenta a minoritatilor, ceea ce se poate. Daca e vorba de facilitate si Constitutia dispune in legatura cu o astfel de solutie, dupa aceea se pot gasi procentajele in urma carora vom avea acest rezultat”. Dincolo de motivele invocate de Marko Bela, este clar ca in calea actualei coalitii guvernamentale se contureaza un mare hop.
De fapt, un al doilea mare hop am putea spune, cita vreme alianta PDL-UDMR se va poticni in mod cert si in Legea privind statutul minoritatilor (cea prin care UDMR incearca sa vire prin usa din dos a legislatiei românesti autonomia teritoriala mult visata, vopsita sub forma unei benigne autonomii culturale).

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
34 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger