AcasăOldRomânul, sclav la statul - capusa

Românul, sclav la statul – capusa

Atunci cind auzi de stat, te gindesti automat la politicieni români care sufera aproape cu totii de sindromul care in psihologie se numeste “borderline”. Un om care sufera de acest sindrom are astazi o parere iar miine o alta, total diferita. Va suna cunoscut? Doar ca acest sindrom al politicienilor este dat nu de vreo boala psihica, ci de interesul propriului buzunar. Asadar, avem o clasa politica ce defineste acest stat. Care este rolul statului in general? Sa ofere protectie sociala si economica cetatenilor sai atit in vremuri normale, cit si in vremuri de criza. Ce face statul român acum? Isi jertfeste propriii cetateni pe altarul taxelor si impozitelor.

Mai mult de 90% dintre români sint proprietari, cu ponderea cea mai mare din UE.

*Statul vampir*

Orice stat normal din Occident chiar are grija de propriii cetateni prin diferitele servicii sociale, medicale sau chiar economice. Acolo, firmele sint incurajate prin diferite metode sa-si mareasca profiturile, serviciile sociale sint platite la pretul just, iar despre cele medicale nici nu are rost sa mai vorbim.
Ce face statul român de vreo 20 de ani? Incurajeaza in vreun fel afacerile? Sau poate a modernizat sistemul de asistenta sociala? Sau pe cel sanitar? Nu, statul român nu face nimic din toate astea. El doar ia biruri. Iar acum, pe timp de criza, taxele si impozitele tind sa o ia razna. Si asa apare fenomenul de “stat parazit”, care traieste pe spinarea cetatenilor. Adica, in loc ca statul sa ocroteasca fiecare cetatean in parte, fiecare cetatean e obligat sa sustina statul. Si asa cetateanul saraceste tot mai mult. De exemplu, taxa pe fast-food risca sa devina un “monstru”. De ce? Initial taxa pe fast-food a avut o ratiune medicala, vezi-Doamne, cetatenii vor fi descurajati sa manince acest gen de alimente pentru sanatatea lor. Cit de naiv sa fii sa crezi ca statul iti doreste binele cu adevarat? Cu referiri foarte largi la cantitatea de sare, grasime sau la aditivi in general, reglementarea ar putea ajunge sa vizeze inclusiv alimente traditionale, precum telemeaua, pastrama, slanina dar si alimente de baza, precum piinea, care este aditivata. Cit despre aditivi, pina si banalul praf de copt face parte din aceasta categorie.

*Taxa pe tot*

Se stie ca mai mult de 90% dintre români sint proprietari, cu ponderea cea mai mare din UE. Ce cadou pregateste statul român pentru acestia? Taxarea proprietatilor la valoarea lor reala. Adica stai intr-o casa mostenita in valoare de 300.000 de euro, nu vei mai sta pentru ca nu vei avea bani sa-ti platesti impozitul care probabil va fi de citeva mii de euro pe an. Desigur, probabil ca cei cu venituri reduse vor fi protejati in vreun fel, dar ce te faci daca te duci sa-l taxezi pe unul care isi afiseaza cu ostentatie bogatia si care iti demonstreaza cu documente de la Fisc ca firma lui fie e in faliment fie pe „zero” sau lucreaza in pierdere. Cum il taxezi pe „sarmanul” om de afaceri? Cum? Pe cei care se mindresc cu banii lor ii dai jos din masinile de lux si le ceri documente de provenienta a banilor cu care si-au cumparat masina sau casa. Dar in România acest lucru e imposibil…
Oricum, o intrebare merita pusa. De ce platim impozite pe case si masini pe care oricum le-am cumparat? De ce le mai „cumparam” o data prin taxe si impozite? Face statul ceva activ ca sa ne ocroteasca proprietatile mobile si imobile? Nu, platim pentru simplul motiv ca existam…

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
49 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger