Untul este un aliment sanatos, bogat in grasimi (in proportie de 80%), substante uscate provenite din lapte si apa. Valoarea lui nutritiva este foarte ridicata, iar dintre toate alimentele care contin grasimi animale, untul se digera cel mai repede. Margarina este de fapt un extract de grasime vegetala, cu adaos de vitamine, coloranti, conservanti si aromatizati. Atit untul cit si margarina se consuma cu preponderenta la micul dejun, iar efectele consumului lor regulat asupra sanatatii noastre nu trebuie neglijat. Procesul de obtinere al margarinei favorizeaza continutul de grasimi nesanatoase, cu influente majore asupra valorii colesterolului si implicit a sanatatii inimii. Atunci cind alegi un tip de margarina, asigura-te ca ea nu contine mai mult de doua grame de grasimi. Obtinerea produsului se face la temperaturi ridicate, la care continutul de vitamina E este distrus. Agentii de intarire folositi contin nichel (care in exces poate provoca afectiuni renale si pulmonare), dar si cadmiu, unul dintre cele mai toxice metale grele. Untul insa se obtine prin fermentarea smintinii pasteurizate, iar grasimile continute se asimileaza mai usor de catre organism. Este bogat in iod, necesar pentru functionarea normala a glandei tiroide, dar si in acizi grasi care protejeaza organismul de riscul aparitiei cancerului.
Scris de Ziarul National
Unt vs margarina
Ultimele știri
Ambasadorul Andrei Muraru, un guvid rătăcit printre rechini
De parcă nu avem destui bezmetici în politica făcută la București, ne mai trebuia un amețit și la Washington! Când te-ai fi așteptat să...