AcasăOldLeul, umflat cu pompa de speculatori

Leul, umflat cu pompa de speculatori

De la inceputul anului asistam la un fenomen cel putin curios: pe timp de criza, moneda nationala se apreciaza accelerat. Ieri, de exemplu, leul s-a apreciat pina la 4,1008 lei/euro, nivel cu 1,59 bani mai mic decit cel de la finele saptaminii trecute. Si iata cum leul a mai stabilit un nou record al ultimului an. Insa, poate fi periculoasa aprecierea excesiva a leului?

*Noile „bule”*

Aprecierea leului este doar o mica parte a scenariului pus in practica de speculatori la nivel mondial. Iar marii speculatori nu sint altii decit bancile. Ce se intimpla? In acest moment, pietele din Occident sint invadate de euro, iar cauzele acestei „invazii” sint tocmai stimulentele financiare pe care guvernele le-au acordat pentru combaterea crizei. „Din pacate, bancile nu au indreptat banii spre creditare in economia reala, ci, din contra, au inteles sa valorifice acesti bani doar in sistemul financiar. Iar efectul este ca in Vest cresc bursele, dar intr-un mod total nenatural si artificial, aceasta crestere neavind nici o baza economica, ceea ce reprezinta un mare pericol”, explica analistul economic Ilie Serbanescu. Este intr-adevar un pericol real deoarece in acest moment bursele lumii nu fac decit sa umfle noi baloane speculative care, mai devreme sau mai tirziu, se vor sparge si ne vor impinge intr-o criza si mai profunda, care ar putea arunca definitiv in aer tot sistemul capitalist. „Tot ce se intimpla acum pe burse, toate aceste bule sint facute tocmai de parazitii care au provocat criza”, crede analistul economic.

*„Dresat” de speculatori*

Si, cind n-au ce face, bancile fac speculatii si pe pietele financiare mai mici, cum ar fi România. „Speculatorii vin, arunca citeva sute de milioane de euro pe piata, leul se apreciaza, iar ei obtin un profit, de 10% sa zicem, fara sa faca practic nimic. Si uite asa ajung speculatorii sa faca din moneda nationala – rege”, spune Ilie Serbanescu. In acest moment, pe piata valutara româneasca „circula” in fiecare luna aproximativ 30 de miliarde de euro. Iar pe aceasta piata, Banca Nationala poate controla doar iesirile de bani, nu si intrarile. „Sa spunem ca daca speculatorul se gindeste sa bage in piata 3 miliarde de euro, ceea ce e putin probabil, leul va fi tras si mai sus, se va aprecia tot mai puternic. Dar si asta este tot o «bula», iar daca speculatorii nu mai sustin «bula» acesta se va sparge producind o criza si mai puternica cu un leu ce ar putea ajunge la 4,5 – 4,6/euro. Ceea ce e un mare pericol”, conchide analistul. Ceea ce stim este ca in acest moment cei ce sint dezavantajati de aprecierea leului sint exportatorii, in timp ce importatorii au numai de cistigat. Si de aici ne putem intreba, cine are interesul ca România sa produca si sa-si exporte produsele? Nimeni din afara. Cine are interesul ca România sa importe cit mai multe produse straine? Toata lumea… Cert este un lucru. Aprecierea leului pe timp de criza are o mare proprietate: este temporara. Mai devreme sau mai tirziu, cind speculatorii vor avea alte interese, aprecierea se va transforma intr-o depreciere la fel de spectaculoasa.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
79 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger