AcasăOldRECORDURI DE VINZARE ALE OPERELOR DE ARTĂ LA SFIRSITUL ANULUI 2009

RECORDURI DE VINZARE ALE OPERELOR DE ARTĂ LA SFIRSITUL ANULUI 2009

Intr-o perioada marcata inca profund de criza economica, totusi comertul cu arta ramine stabil. Considerata una dintre cele mai solide si inalienabile mijloace de plasament financiar, ARTA s-a vindut mereu si se vinde inca foarte bine. Cea mai buna dovada o constituie rezultatele recente de adjudecare in licitatii publice a operelor artistice, multe reprezentind chiar recorduri mondiale. Ma voi opri astazi asupra unor obiecte tranzactionate la sfirsit de an, semnificative prin preturile obtinute si pentru interesul marcant pe care investitorii in arta l-au dovedit in acest context.
Vom incepe cu un record mondial, inregistrat pentru creatia unor designeri din a doua jumatate a secolului XX: ELIZABETH GAROUSTE si MATTIA BONETTI. O piesa de mobilier creata de catre acestia – „COMODA KAWABUKO”, editata in 1994 (dintr-o serie de opt exemplare) la Londra (David Gill), s-a adjudecat in cadrul unei licitatii organizate de catre prestigioasa casa TAJAN (9 decembrie, Paris) pentru suma de 127.116 euro (pentru o estimare care nu depasea 30.000 de euro).
Realizata din lemn aurit si elemente de bronz doré, piesa mai sus amintita se remarca prin deosebite calitati estetice care ii confera statutul unei adevarate opere de arta. Fara indoiala, acest argument s-a dovedit esential in atentia sustinuta care i-a fost acordata de catre colectionarii domeniului.
Un rezultat de exceptie l-a inregistrat ARTCURIAL (7 decembrie, Paris) pentru opera lui JEAN-MICHEL BASQUIAT (n. 1960 – d. 1988) – „CANTASSO” (1982 – acrilic si colaj pe pinza), vinduta pentru suma de 1.406.000 euro. Un exemplu elocvent asupra cotei sustinute pe care arta contemporana continua sa o aiba in ultimii ani.
Citeva zile mai tirziu, tot la Paris, pe data de 9 decembrie 2009, CAMARD & ASSOCIES a prezentat, printre altele, „LE PROMENADE DES AMIS” (1976), realizata de catre DIEGO GIACOMETTI. Aceasta consola din bronz si dale de sticla se remarca printr-un maximum de estimare de 150.000 euro. In final, dupa o disputa acerba, s-a adjudecat pentru notabila suma de 334.584 euro.
Circumscrise aceluiasi areal al artei consacrate dupa 1950, trebuie mentionate alte doua lucrari de certa calitate, realizate de personalitati franceze. Astfel, „LA CHUTE DE LUCIFER”, autor MAURICE ESTEVE (n. 1904 – d. 2001), s-a vindut pentru 279.519 euro (BEAUSSANT – LE FEVRE, 11 decembrie, Paris), iar JEAN MICHEL ATLAN cu al sau „SANS TITRE” va atinge suma record de 371.760 euro (VERSAILLES, 13 decembrie 2009). Fara putinta de a neglija atributele incontestabile ale operelor amintite, trebuie precizata totusi alonja ascendenta a plasticii moderne si contemporane in licitatiile internationale de profil, si nu numai. Marti, 8 decembrie, la Paris, in cadrul unei licitatii organizate de MILLON & ASSOCIES, avind ca tematica portelanurile de secol XVIII, un „VAS DECORATIV” realizat la manufactura CHANTILLY (circa 1735) s-a vindut pentru suma de 76.860 euro. Ilustrind gustul europenilor din acea epoca pentru tematica extrem-orientala, realizat cu un decor stil kakiemon (dupa un model creat de JEAN ANTOINE FRAISSE), piesa se distinge prin eleganta, simplitate si certa personalitate, justificative pentru o valoare comerciala insemnata. Si, totusi, pretul atins a fost unul surprinzator, chiar pentru expertii casei de licitatie, stimulat de tendinta actuala de tezaurizare in valorile sigure, neafectate de fluctuatiile incerte ale „bursei”.
Si tot din perioada secolului al XVIII-lea, o alta piesa, provenind de data aceasta din China, (epoca Kanghi) – „BRÛLE PARFUM” (bronz doré si email cloisonné), cu o valoare estimata maximala de 60.000 de euro, va fi adjudecata pentru suma de 415.132 euro (PIASA, 9 decembrie 2009). Acesteia ii vom alatura imaginea unui „BIROU” (epoca Empire, 1803-1813), atribuit lui JACOB DESMALTER, realizat din mahon si cu ornamentica din bronz doré, licitat pina la concurenta sumei de 205.006 euro (CLAUDE AGUTTES – 9 decembrie, Paris).
Sint doar citeva exemple aparute ca probatorii pentru demersul actual concentrat al investitorilor in achizitionarea operelor rare cu evidenta calitate muzeala. Un fenomen care se amplifica in mod continuu, despre ale carui proportii ne vom da seama mai bine in urmatorul articol.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
57 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger