AcasăOldDezastrul din Haiti

Dezastrul din Haiti

Statul Haiti, situat in partea de vest a insulei Hispaniola din Marea Caraibilor, a fost devastat marti seara, cu putin timp inaintea orei locale 17.00 (24.00 ora României), de un cutremur cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter al carui epicentru a fost localizat la aproximativ 15 kilometri in largul orasului Port-au-Prince, la o adincime de zece kilometri. Potrivit Institutului american de Geofizica (USGS), cutremurul a fost urmat de o replica de 5,9 grade.

Pe strazile capitalei haitiene Port-au-Prince, al carei centru a fost distrus, domneste haosul: majoritatea cladirilor s-au prabusit, strazile sint acoperite de sute de cadavre, iar cei care au scapat cu viata au ramas fara adapost. Multi si-au abandonat domiciliile si s-au refugiat pe terenuri sportive sau in alte spatii deschise, unde nu risca sa fie zdrobiti de prabusirea unui imobil. In timp ce unii ratacesc plingind pe strazi, cautindu-i pe cei dragi, sau cadavrele lor, hotii au profitat de pe urma dezastrului pentru a jefui magazinele prabusite.
Vehicule ale politiei haitiene, ale Natiunilor Unite sau ale Crucii Rosii incearca sa transporte ranitii, dar casele distruse au blocat circulatia in unele locuri. O alta problema pentru serviciile de salvare si locuitori o constituie mijloacele de comunicatie telefonica, serios afectate, din aceasta cauza fiind foarte dificil sa se telefoneze din strainatate in Haiti. Majoritatea statiilor radio si televiziunilor din capitala nu au functionat timp de mai multe ore dupa cutremur si cele citeva posturi de radio in masura sa emita lansau apeluri de urgenta.
Palatul national, unde se afla presedintia din Haiti, precum si numeroase alte cladiri publice s-au prabusit. Ministerul Finantelor, Ministerul Lucrarilor Publice, Ministerul Comunicatiilor si Culturii, Palatul Justitiei, Scoala Normala Superioara, cladirile Parlamentului, catedrala din oras si citeva hoteluri au avut aceeasi soarta. Cartierul general al Misiunii de Stabilizare a ONU in Haiti s-a prabusit in mare parte.
Initial crezut mort, presedintele haitian Rene Preval este in viata. La fel si sotia sa, asigura ambasadorul statului Haiti in Mexic, Robert Manuel. Seful misiunii de pace a ONU in Haiti, diplomatul tunisian Hedi Annabi, este, cel mai probabil, mort, la fel ca si cei care se aflau in cladirea ONU, prabusita in urma cutremurului.
Trei militari iordanieni si patru militari brazilieni din cadrul Misiunii ONU au murit, alti 26 fiind raniti. De asemenea, opt militari chinezi din cadrul Castilor Albastre au fost ingropati sub darimaturi, iar alti zece au fost dati disparuti. Ministerul Administratiei si Internelor de la Bucuresti a anuntat, ieri, ca politistii români aflati in misiunea ONU nu au fost afectati de cutremur.
Papa Benedict al XVI-lea a facut ieri apel la „generozitatea tuturor” in fata situatiei dramatice din Haiti. Suveranul Pontif a precizat ca Biserica Catolica isi va activa imediat institutiile de caritate, pentru a putea face fata celor mai urgente necesitati ale populatiei.
Statele Unite, Canada, Franta, Venezuela, Santo Domingo si mai multe tari din America Latina si Marea Caraibilor au anuntat trimiterea de ajutoare si echipe de salvare insotite de ciini antrenati pentru a cauta supravietuitori. De asemenea, pe site-ul de socializare Facebook au fost create mai multe grupuri de ajutorare a victimelor cutremurului din Haiti, numeroase apeluri in acest sens fiind lansate si pe Twitter.l

*In România ar muri cel putin un milion de oameni*

Ce-ar fi daca in România s-ar produce un cutremur asemanator cu cel din Haiti? Se stie ca România este o tara cu risc seismic ridicat, guvernul emitind chiar o hotarire in care se precizeaza ca in România “cutremurele cu o magnitudine de 7 grade pe scara Richter au o perioada de revenire de 32 de ani”. Si edilul sef al Capitalei, Sorin Oprescu declara la un moment dat ca “Am primit rapoarte de la specialisti, inclusiv de la americani. Acolo se vorbeste de acest cutremur. Se dau si cifre, ca de exemplu citi oameni ar putea muri in Bucuresti: 500.000”. Mai mult, potrivit unui studiu realizat de ONU, peste un milion de români sint in pericol in cazul producerii unui seism devastator. Si asta pentru ca, 793 de cladiri de locuit din România ar putea sa cada in cazul unui cutremur major. Numai in Bucuresti exista peste 126 de cladiri ce reprezinta “pericol public” – se pot prabusi din senin, si alte 392 care au gradul 1 de risc seismic – adica ar putea cadea la un cutremur de 7 grade pe scara Richter. Dupa Bucuresti, Iasiul este orasul cu cele mai multe cladiri expertizate seismic. Aici, 100 de cladiri sint incadrate in gradul 1 de risc in cazul unui cutremur devastator.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
139 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger