AcasăOld500 milioane de dolari «paguba» pentru ca gripa noua nu...

500 milioane de dolari «paguba» pentru ca gripa noua nu este foarte grava

In România, isteria vaccinarii impotriva gripei porcine capata proportii tot mai mari. Speriati ca s-ar putea imbolnavi, zeci de mii de români iau cu asalt centrele de vaccinare. Iar autoritatile ne linistesc: cele 1.300.000 de doze de vaccin impotriva gripei porcine, fabricate de Institutul Cantacuzino, sint suficiente pentru cei care vor sa se imunizeze. In schimb, in Occident, marketingul bazat pe frica al companiilor farmaceutice a inceput sa scirtiie.

*Reducerea comenzilor…*

Daca initial majoritatea guvernelor din tarile Uniunii Europene faceau eforturi „disperate” de a achizitiona milioane de doze de vaccinuri dar si de a convinge populatia sa se vaccineze, acum aceleasi guverne par a se trezi putin la realitate. Acum au realizat ca de fapt, „pandemia secolului” – gripa porcina, nu este chiar atit de grava. Astfel, potrivit Daily Telegraph, mai multe guverne occidentale au cerut GSK reducerea comenzilor de vaccin impotriva gripei porcine, dupa ce s-a constatat ca virusul nu este atit de grav pe cit se credea. Sau cel putin pe cit voia Organizatia Mondiala a Sanatatii sa se creada. Drept urmare, reducerea comenzilor va costa GSK aproape 500 de milioane de dolari. Compania a anuntat ca a aprobat cererea Germaniei de a-si reduce comanda cu 30%, ceea ce inseamna ca firma farmaceutica va pierde 162 de milioane de dolari numai de pe aceasta piata.

*…la jumatate*

Tot presa britanica semnaleaza ca Marea Britanie, Franta, Olanda, Belgia si Spania discuta si ele cu GSK despre modificarea contractelor, dupa ce au vazut ca pacientii nu au nevoie de doua doze de vaccin pentru imunizare, asa cum recomanda compania farmaceutica.
Toate aceste „renegocieri” vin in conditiile in care analistii estimau ca GSK va cistiga in acest an aproximativ 1,6 miliarde de dolari de pe urma gripei porcine, 970 de milioane fiind din comenzile Uniunii Europene. Numai ca, in acest moment 50% din dozele de vaccin pe care GSK le-a furnizat tarilor europene ar putea sa fie returnate. Totusi, analistii atrag atentia ca pandemia de gripa porcina nu s-a terminat si ca multi oameni nu
s-au grabit sa se imunizeze si au asteptat sa vada cum evolueaza pandemia. Cum va evolua pandemia in UE nu stim. Ce stim este ca in România evolueaza „bine”…
l

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
73 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger