AcasăOldRomânii, executati de sistemul de pensii

Românii, executati de sistemul de pensii

Un oficial guvernamental declara, acum aproximativ un an, ca românii ar trebui la un moment dat sa uite de sistemul public de pensii in favoarea celui privat. Cu alte cuvinte, sistemul public de pensii nu mai are viitor. Dar a venit criza si odata cu ea foamea de bani a guvernantilor care s-au trezit peste noapte cu vistieria goala. Si, intorcindu-si mintea si buzunarele pe dos au gasit o veritabila „mina de aur” pentru bugetul de stat – sistemul de pensii.

*Alba-neagra cu CAS*

O declaratie de zilele trecute a ministrului Muncii, Mihai Seitan, a facut valuri puternice in toata presa: Guvernul ar urma sa impoziteze drepturile de autor ale artistilor, dar si ale ziaristilor. Ce conteaza ca in lumea civilizata nu poate fi vorba de o taxa pe creatie, in România banii trebuie sa ajunga cu orice pret la buget. Dupa declaratia lui Seitan, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, vine cu o declaratie surprinzatoare: „Deocamdata, aceasta masura nu este in analiza Ministerului Finantelor”. Pentru ca, in cele din urma, sa-si „corecteze” pozitia si Mihai Seitan care a declarat ca plata CAS se va aplica doar celor care au exclusiv venituri din drepturi de autor, nu si celor care au si contracte de munca.
Aceasta prevedere ar putea fi aplicata din 2011, declara ministrul Muncii. Cu alte cuvinte, artistii care au vrut sa fie cu adevarat liberi, din 2011 nu vor mai fi. Asta crede statul, pentru ca daca acesti artisti vor fi impozitati, vor presta numai la negru. In plus, poate un artist „corect” doreste sa se inscrie in circuitul pensiilor private. Sau poate deja s-a inscris. Ce face? Mai plateste si un CAS la stat?

*Impozit si pe saracie*

Pensionarii saraci sint urmatoarele victime… Pentru ca guvernantii vor sa aduca 166 de milioane de euro la bugetul de stat prin impozitarea pensionarilor saraci. Astfel, in proiectul de buget pentru 2010 se prevede largirea bazei de impozitare prin impozitarea pensiilor mici, sub 1.000 de lei, care in prezent nu se impoziteaza. Iar Guvernul Boc are ambitii mari.
Potrivit proiectului de buget, incasarile statului din impozitul pe venituri din pensii pentru anul 2010 sint estimate la 1,2 miliarde de lei, o valoare de 2,36 ori mai mare comparativ cu 2009. De ce toata “batalia” asta pe veniturile din pensii sau CAS? Deoarece, cred autoritatile, sint sigure. Asa este, pensionarul sarac in nici un caz nu poate fenta impozitarea propriei pensii.

*Bomba demografica*

Adevarul e ca guvernantii stiu ca bugetul public de pensii si-a atins limitele, iar sustenabilitatea sa pe termen mediu si lung tinde spre zero. In acest moment demografia României este intr-o stare foarte proasta, iar evolutia este sumbra de-a dreptul. Iar raportul salariati–pensionari este in cadere libera. Potrivit Eurostat, daca in 1990 erau 8,2 milioane de salariati la 2,5 milioane pensionari (raport 3,3-1), in 2008 erau 4,9 milioane salariati la 4,7 milioane pensionari (raport 1-1). Daca anul acesta, in plina criza, se va ajunge la un milion de someri, cum se estimeaza, raportul va fi de sub un procent din partea angajatilor. Pentru anul 2050 se estimeaza un raport angajati–pensionari de 0,4 la 1. Cert este ca România va inregistra in urmatoarele decenii una dintre cele mai defavorabile evolutii demografice din Europa, iar filosofia sistemului public de pensii va falimenta.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
41 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger