AcasăOldLegenda Manolo Blahnik

Legenda Manolo Blahnik

*Al cincilea personaj marca Sex and the City*

Prezentul le apartine designerilor care inteleg pe deplin importanta pantofilor in viata unei femei. Pentru acestea din urma, trei sint numele care si-au cistigat deja dreptul la sacralitatea pe terenul competitiv al designului de incaltaminte: Christian Louboutin, Jimmy Choo si Manolo Blahnik. Mult mai putin vehiculat, mai retras si chiar un pic mai… pretentios in expuneri si aparitii, Manolo Blahnik este, dincolo de orice, arta, spectacol, forma si culoare. Daca s-ar putea personifica in asa masura picioarele unei femei, am putea spune cu detasare ca experienta suprema pentru acestea o reprezinta o pereche de pantofi Manolo Blahnik.
Din pacate (sau poate din fericire), multi si multe sint acei care l-au descoperit pe Blahnik dintr-o sursa care a impinzit toate preocuparile feminine si recordurile de audienta, serialul Sex and the City. Pentru Carrie Bradshaw, personajul interpretat de Sarah Jessica Parker, Manolo Blahnik este un altar al placerilor profane pe care sacrifica saptaminal (si chiar de mai multe ori pe saptamina in caz de depresii si disfunctii emotionale) sume consistente din bugetul personal. Dintr-o data, brandul Blahnik a capatat o vizibilitate nemaiintilnita, o acoperire media pe care designerul nu a intuit-o si, pe cale de consecinta, solicitari si vinzari duble, triple… Dar chiar si asa, maestrul Maonolo recunoaste ca nici pina in ziua de astazi nu s-a uitat la niciun serial al giganticului Sex and the City. Noi ne rezervam dreptul de a-l banui de (auto)negare.
Ca orice designer cu succes si priza la segmentul feminin, Manolo Blahnik este un melting pot, un melanj de influente culturale: de la radacinile ceho-hispanice la studiile in Arta si Limbi Straine la facultatea din Geneva, de la timpul petrecut la Paris la repetatele incursiuni la New York. Aidoma marilor designeri de astazi, Blahnik insusi a fost descoperit de redactorul-sef la Vogue-ului american de la acea vreme, Diana Vreeland. O asemenea validare nu putea decit sa inspire curaj si sa deschida usi, iar continuarea a venit firesc: Blahnik devenea shoemaker, la Londra de data aceasta, crea neobosit, colaborind chiar si cu faimosul designer englez al anilor ’60, Ossie Clark pentru una dintre colectiile acestuia. In prezent, magazinele Manolo Blahnik sint peste tot, din Orientul Mijlociu pina in Australia si din Europa in Asia.
Distins cu nenumarate premii in domeniul modei, cit si cu Medalia de Aur din partea Majestatii Sale, Don Juan Carlos I al Spaniei, Manolo isi continua povestea inepuizabil.
Ca si in cazul lui Christian Louboutin, clientele, admiratoarele, criticii sint toti fascinati de amestecul de extravaganta, nebunie, ingeniozitate si precizie a creatiilor sale, la care se adauga inimitabila semnatura. Blahnik este un sculptor, iar pantofii sai, asa cum el insusi spune, “transforma femeia”. Formele create, culorile unice si implicarea personala, manuala pina la ultimul detaliu al fiecarei piese de incaltaminte, il recomanda pe acesta drept unul dintre cei mai remarcabili “croitori” de frumos. Asa cum ii laudam creatiile, ii apreciem rezerva si continuam sa credem ca atita vreme cit o femeie nu va purta la un moment dat pe ea decit o pereche de pantofi Manolo Blahnik nu va fi vazuta nici ca incompleta, nici ca inadecvata, scandaloasa sau vulgara. Va fi, simplu, o piesa de arta.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
69 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger