AcasăOldViata mea este cu 37 de kg mai usoara

Viata mea este cu 37 de kg mai usoara

Dl Munteanu ne dezvaluie reusita domniei sale de a slabi intr-un an de zile, folosind balonul endogastric.

Reporter: Dle Munteanu, sinteti un om deosebit de ocupat, calatoriti des atit in tara cit si in strainatate si va place sa fiti o persoana activa. Ce greutate aveati cind ati inceput tratamentul si cum va descurcati?
Dl Munteanu: Inainte de a incepe tratamentul, aveam 127 kg. Imi era greu sa ma misc. In tinerete am fost sportiv, sint rezistent de felul meu, dar inchipuiti-va totusi cum e sa porti cu tine in fiecare moment aproape patru galeti pline cu apa, kilograme in plus de care acum am scapat. Viata mi s-a schimbat enorm de cind am
slabit.
R: Ce greutate aveti acum?
Dl Munteanu: Acum, dupa un an de zile, la inaltimea de 1,75 m am 89,9 kg. Am slabit 37 kg in 11 luni. De fapt, kilogramele le-am dat jos in primele sapte luni de tratament, in restul timpului mi-am mentinut noua greutate. Nu este greutatea ideala, de aceea intentionez sa fac si lipoaspiratie. Sint anumite zone ale corpului unde grasimea se depune din motive ereditare, zone care se gasesc si la un om cu greutate normala.
R: Cum vi s-a parut prima zi dupa inceperea tratamentului?
Dl Munteanu: La inceput au fost doua-trei zile foarte grele. Nu am vrut sa ramin la clinica sub supraveghere medicala pentru ca aveam treaba la Brasov. Am plecat si pe drum am mincat cum mincam de obicei. Mi s-a facut foarte rau, sotia mea a chemat ambulanta. Daca ramineam la Bucuresti, la clinica (Centrul Medical ProEstetica), treceam mai usor peste primele zile. La intoarcerea de la Brasov am cerut sa mi se scoata balonul, atit de tare ma speriasem. Treptat am inteles ca mi-am facut rau singur mincind grasimi si dulciuri. Este foarte important sa respecti indicatiile medicului.
R: Cum era o zi obisnuita din momentul in care ati inceput sa purtati balonul gastric?
Dl Munteanu: Ca oricare alta. Doar dieta era diferita. Trecind peste socul primelor trei zile, balonul endogastric este o metoda foarte usoara de pierdere a greutatii. E simplu si simti cum kilogramele scad de la o zi la alta.
R: Care este starea sanatatii dvs. acum, dupa ce ati slabit
37 kg?
Dl Munteanu: La ultimele analize colesterolul era normal, la fel si tensiunea. Starea articulatiilor s-a imbunatatit. Este imbucurator pentru mine deoarece inainte ma simteam rau. Aveam dureri de picioare si o stare de nervozitate continua. Starea sanatatii mele s-a ameliorat si acesta este cel mai benefic efect al tratamentului. Sint mai activ, pot sa-mi traiesc viata. Inainte, cind ma duceam la o petrecere, dupa ora 23.00 nu mai puteam sa stau, ma simteam obosit. Acum pot sa ma bucur in voie de momente placute. Psihic ma simt mai bine. Inainte incercam sa domin prin nervozitate pentru ca ma simteam dezavantajat de kilogramele in plus. Acum ma simt mai relaxat. Bineinteles, si aspectul corpului conteaza, dar sanatatea este pe primul loc. Daca nu as fi slabit m-as fi imbolnavit de diabet, arterele, inima si articulatiile ar fi avut de suferit. Faptul ca am slabit mi-a mai dat cel putin zece ani de viata in plus.
R: Sinteti multumit de modul in care aratati in acest moment?
Dl Munteanu: Da. Acum simt ca am o anumita prestanta si ma uit la cei din jurul meu. Simt ca pot sa ies in oras sau la o petrecere cu sotia mea fara sa-mi fac complexe. Altfel sint si intilnirile mele de afaceri, acum am siguranta necesara, sint dezinvolt. Cred ca noua mea atitudine e un cistig pentru familia mea si pentru prieteni. Familia mea si faptul ca am slabit sint cele mai fericite realizari din viata mea.

*PRINCIPALELE METODE DE SLĂBIRE SI EFECTELE LOR*

In cadrul Centrului Medical ProEstetica, pacientii care sufera de obezitate sau sint supraponderali pot gasi tratamentul sau combinatia de tratamente care li se potriveste cel mai bine.
1. Diete conduse de medici specialisti (nutritionisti, endocrinologi, psihologi); in plus, exista mai multe metode medicale nechirurgicale si chirurgicale practicate astazi cu succes si in România, adevarate sanse pentru multi oameni de a-si regasi sanatatea si pofta de viata.
2. Balonul endogastric. Este o tehnica nechirurgicala, reversibila (balonul se pune si se scoate fara nicio modificare anatomica, adica fara nicio “urma”) prin care se introduce in stomac, cu ajutorul endoscopului, un balon de silicon care se umple apoi cu ser fiziologic. Introducerea balonului este realizata de obicei de un medic gastroenterolog, pe cale bucala si apoi prin esofag se ajunge in stomac. Procesul este ghidat de o camera video si se face sub anestezie generala. Toata aceasta manevra medicala, in miini experimentate, nu dureaza mai mult de 15-20 minute. Volumul balonului este de 500-600 cc si va fi mentinut 6-7 luni, dupa care se scoate, tot printr-o manevra simpla care nu dureaza, nici ea, mai mult de 15 minute.
Balonul endogastric nu permite pacientului sa manince prea mult pentru ca volumul stomacului este acum redus. De asemenea, de cele mai multe ori pacientul resimte o senzatie de greata cind consuma alimente grase. Cu ajutorul balonului se poate slabi intre 15-30 de kg, in functie de raspunsul organismului la prezenta balonului, de gradul de cooperare al pacientului cu specialistii care il vor invata sa manince si sa se miste (sa faca efort fizic). Cu ajutorul balonului pacientul trebuie sa-si doreasca si sa-si schimbe cu adevarat felul de viata, sa traiasca mai sanatos.
Primele 3-4 zile sint cele mai grele psihologic deoarece la cei mai multi pacienti apare “intoleranta” la alimente (nu se mai pot alimenta “ca inainte”, ci cu cantitati mici, din alimente usoare) sau chiar la apa (nu se pot hidrata prea bine; pot varsa chiar si apa bauta) sau apar dureri stomacale. De aceea, pacientii trebuie sa aiba in vedere posibila revenire la clinica pentru hidratare si alte tratamente medicale care se impun. Pe tot parcursul purtarii balonului greturile si varsaturile sint previzibile si pot fi un fenomen normal. Rezultatele apar intr-o proportie de 50-60% dintre pacienti. Exista si cazuri cind slabirea este neimportanta (5 kg). Rezultatele slabe sau nule apar atunci cind nu se respecta indicatiile medicale ale specialistilor sau cind se “pacaleste” balonul cu alimente hipercalorice cu volum mic: ciocolata, inghetata, alcool etc.
3. Inelul gastric (“gastric banding”). Este o interventie chirurgicala reversibila (inelul poate fi scos) prin care se reduce volumul stomacului. Inelul “stringe” stomacul si astfel nu mai permite ingerarea unor cantitati mari de alimente, pentru ca volumul lui este micsorat. Este o metoda care da constant rezultate superioare metodei balonului endogastric, dar dezavantajul relativ este ca avem de-a face cu o interventie chirurgicala. Aceasta operatie laparoscopica este usoara, in miini experimentate (necesita 1-2 zile de spitalizare). Dupa interventie pacientul va trebui sa-si schimbe radical modul de viata, altfel va trebui operat din nou.
4. Gastrectomia verticala este o alta operatie laparoscopica, de aceasta data ireversibila (nu se mai poate reveni la anatomia initiala) prin care se micsoreaza stomacul pe lungime. Acesta devine “un tub” care permite pacientului sa se sature cu o cantitate foarte mica de alimente, ceea ce duce la o slabire importanta, de 40-50 kg. Operatia nu are efecte negative importante asupra sanatatii sau stilului de viata. Sint recomandate bilanturi periodice ulterioare, la citeva luni si apoi anuale (analize de laborator, controale postoperatorii, consiliere pe probleme de substitutie alimentara) pentru o slabire sanatoasa si armonioasa.
5. By-pass-ul intestinal. Este o metoda folosita in cazul superobezilor (cu indicele de masa corporala foarte mare – peste 50). Se scurteaza lungimea intestinelor pentru a provoca o malabsorbtie (pacientul nu mai poate resorbi toate principiile nutritive ale alimentelor ingerate) si astfel se produce slabirea. Operatia este ireversibila si supune pacientul la riscurile unei interventii chirurgicale majore.
6. Lipoaspiratie. Este o metoda chirurgicala estetica minim invaziva, recomandata mai ales persoanelor supraponderale si normoponderale. Cu ajutorul ei se indeparteaza excesul de grasime din anumite parti ale corpului. La un obez, lipoaspiratia este recomandata doar daca acesta este ferm hotarit sa-si schimbe modul de viata. Altfel nu isi atinge scopul. Lipoaspiratia este o metoda foarte efficienta mai ales cind exista doar anumite zone deformate unde grasimea se depune din motive ereditare si este indicatia majora: depozite de grasime rezistente la cura de slabire si sport. In miini competente si in colaborare cu pacientul, lipoaspiratia nu lasa urme inestetice, permite o corectie uniforma, armonioasa si de durata a siluetei.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
7.442 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger