AcasăOldPutin si magnatii se salveaza reciproc pe timp de criza

Putin si magnatii se salveaza reciproc pe timp de criza

Cu un an in urma, multi credeau ca omul de afaceri rus Oleg Deripaska va deveni victima a crizei financiare. Astazi, insa, Deripaska este pe cale sa-si pastreze cea mai mare parte din imperiul sau financiar, datorita sprijinului Kremlinului si eliberarii de obligatiile pe care le avea in fata creditorilor straini.

*Regimul petrolier al lui Putin a rezistat*

Cu o luna in urma, Deripaska a incheiat un acord care ii permite aminarea platilor pentru imprumuturile externe, in valoare de 7,4 miliarde de dolari, iar acum omul de afaceri este pregatit sa vinda prin Oferta Publica Initiala (IPO) actiuni ale gigantului sau de aluminiu “Rusal”. Banca de stat “Vnesekonombank”, al carei Consiliu de observatori este prezidat chiar de premierul Vladimir Putin, a promis deja ca va cumpara o parte din actiuni. Cazul Deripaska oglindeste ciudatele relatii de simbioza ce exista intre oligarhii rusi si premierul Putin, care inainte ameninta ca va lichida aceasta “clasa” (sociala). De asemenea, acest aspect dezvaluie modul in care regimul petrolier al lui Putin a putut rezista in timpul crizei financiar-economice, ce parea sa-i ameninte existenta.

*Tras de urechi, dar rasplatit*

Atunci cind, in 2008, a izbucnit criza, elita de afaceri a Rusiei a fost cuprinsa de spaima la gindul ca liderii de la Kremlin vor profita de situatia dificila a magnatilor coplesiti de datorii, pentru a pune mina pe actiunile lor. Criza ar putea aduce dupa sine “o redistribuire in masa a activelor”, a declarat la acea data unul dintre oligarhi. Insa, in timp ce in Occident acordarea de sprijin financiar a dus uneori la strimtorarea actionarilor, puterea rusa, dimpotriva, a manifestat grija pentru interesele miliardarilor, care detin controlul asupra celei mai mari parti a industriei. Mentinerea pe linia de plutire a oligarhilor loiali guvernului a permis tinerea in friu a consecintelor politice ale crizei financiare, prin intermediul limitarii numarului de disponibilizari. Este adevarat ca uneori oligarhii erau nevoiti sa devina un fel de ciuca a batailor chiar in timpul unor transmisiuni in direct pe postul national de televiziune, exemplu: vizita lui Putin in localitatea Pikalevo. In acel oras, situat in apropiere de Sankt Petersburg, muncitorii blocasera soseaua pentru a protesta impotriva disponibilizarilor si a sistarii activitatii la intreprinderile din oras. Deripaska era doar unul dintre cei trei magnati carora le apartineau fabricile locale, insa tocmai el a fost prezentat drept principalul vinovat al dificilei situatii. Dar atunci cind Deripaska devenea tap ispasitor in prezentarea populista a lui Putin, omul de afaceri era bine rasplatit. In aceeasi saptamina, Kremlinul a acceptat in principiu sa acorde un credit de peste 4,5 miliarde de dolari timp de un an, pentru ca la scurt timp sa aprobe si alocarea altor 600 de milioane de dolari subventii, aminteste publicatia americana.
Se pare ca rabdarea lui Deripaska a fost rasplatita: acum Putin a aprobat planul de a investi aproximativ 700 de milioane de dolari in IPO a companiei “Rusal”, prin intermediul “Vnesekonombank”.

Mentinerea pe linia de plutire a oligarhilor loiali guvernului a permis tinerea in friu a consecintelor politice ale crizei financiare.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
49 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger