Este de notorietate ca un consum moderat de vin rosu reduce riscul de declansare a maladiilor cardiovasculare. Acum, cercetatorii francezi au reusit sa dea si prima explicatie stiintifica a ceea ce ei au denumit “paradoxul francez” (care consta in faptul ca in sud-vestul Frantei exista putine cazuri de infarct, desi alimentatia oamenilor este bogata in grasimi saturate provenind din alimente precum unt, smintina, brinza, mezeluri, foie gras, pulpe de rata, dar si in vin). Mai exact, cum protejeaza polifenolii din vin organismul uman. Cercetatorii au descifrat mecanismul molecular prin care polifenolii din vinul rosu determina celulele din peretii arterelor sangvine sa produca monoxid de azot (NO), un gaz vasodilatator. Mecanismul are legatura cu unul dintre receptorii hormonului estrogen din celulele peretilor vasculari la care se ataseaza moleculele de polifenoli. Ei au pornit de la ipoteza ca un anumit tip de polifenol – delfinidina – care activeaza receptorul, este suficient pentru a declansa producerea monoxidului de azot in unele celule si sa scada, astfel, presiunea arteriala.
Scris de Ziarul National
„Paradoxul francez” al vinului rosu, explicat de cercetatori
Ultimele știri
BAC 2025. Primele rezultate ale examenului de BACALAUREAT, afișate vineri/Elevii nemulțumiți de note pot depune contestații
Se anunță o zi cu emoții pentru elevii care au dat Bacalaureatul în această vară.Absolvenții de liceu din toată țara află vineri, 20...
Copiii austrieci, nevoiți să învețe araba ca să poată să comunice cu colegii de clasă
Situație nu tocmai simplă în unele școli din Viena, unde limba germană pare să fi devenit o raritate în rândul elevilor de clase primare....
