AcasăOld"Paradoxul francez" al vinului rosu, explicat de cercetatori

„Paradoxul francez” al vinului rosu, explicat de cercetatori

Este de notorietate ca un consum moderat de vin rosu reduce riscul de declansare a maladiilor cardiovasculare. Acum, cercetatorii francezi au reusit sa dea si prima explicatie stiintifica a ceea ce ei au denumit “paradoxul francez” (care consta in faptul ca in sud-vestul Frantei exista putine cazuri de infarct, desi alimentatia oamenilor este bogata in grasimi saturate provenind din alimente precum unt, smintina, brinza, mezeluri, foie gras, pulpe de rata, dar si in vin). Mai exact, cum protejeaza polifenolii din vin organismul uman. Cercetatorii au descifrat mecanismul molecular prin care polifenolii din vinul rosu determina celulele din peretii arterelor sangvine sa produca monoxid de azot (NO), un gaz vasodilatator. Mecanismul are legatura cu unul dintre receptorii hormonului estrogen din celulele peretilor vasculari la care se ataseaza moleculele de polifenoli. Ei au pornit de la ipoteza ca un anumit tip de polifenol – delfinidina – care activeaza receptorul, este suficient pentru a declansa producerea monoxidului de azot in unele celule si sa scada, astfel, presiunea arteriala.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
48 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger