Este de notorietate ca un consum moderat de vin rosu reduce riscul de declansare a maladiilor cardiovasculare. Acum, cercetatorii francezi au reusit sa dea si prima explicatie stiintifica a ceea ce ei au denumit “paradoxul francez” (care consta in faptul ca in sud-vestul Frantei exista putine cazuri de infarct, desi alimentatia oamenilor este bogata in grasimi saturate provenind din alimente precum unt, smintina, brinza, mezeluri, foie gras, pulpe de rata, dar si in vin). Mai exact, cum protejeaza polifenolii din vin organismul uman. Cercetatorii au descifrat mecanismul molecular prin care polifenolii din vinul rosu determina celulele din peretii arterelor sangvine sa produca monoxid de azot (NO), un gaz vasodilatator. Mecanismul are legatura cu unul dintre receptorii hormonului estrogen din celulele peretilor vasculari la care se ataseaza moleculele de polifenoli. Ei au pornit de la ipoteza ca un anumit tip de polifenol – delfinidina – care activeaza receptorul, este suficient pentru a declansa producerea monoxidului de azot in unele celule si sa scada, astfel, presiunea arteriala.
Scris de Ziarul National
„Paradoxul francez” al vinului rosu, explicat de cercetatori
Ultimele știri
Tăriceanu cere explicații pentru costurile uriașe ale spitalului construit de Oana Gheorghiu, prin Dăruiește Viață
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu o acuză pe Oana Gheorghiu, vicepremier și fondatoare a ONG-ului „Dăruiește Viață”, că spitalul construit de organizația sa ar...
RĂZBOI TOTAL pe pensii: Guvernul și Justiția, la cuțite. Medierea lui Nicușor Dan, fără succes
Reforma pensiilor magistraților rămâne subiectul cel mai tensionat din coaliția de guvernare. După mai bine de trei ore de discuții la Palatul Cotroceni, întâlnirea...
