AcasăOldAstrologia amerindiana - afla care e totemul tau

Astrologia amerindiana – afla care e totemul tau

Prezicerea viitorului nu intra in atributiile astrologiei amerindienilor si ale vestitului sau „Cerc al vietii“. Dupa astrologia amerindiana, fiecare dintre noi are un animal totem care se stabileste in functie de data nasterii. Scopul intregii astrologii samanice prea putin cunoscute noua este acela de a cauta sa te calauzeasca spre o viata mai buna si spre o apropiere de natura.

1. SOIMUL
21 martie – 20 aprilie
Inzestrat cu privire agera si patrunzatoare, cu gheare ascutite care-i permit sa-si insface prada fara sa pregete, soimul se crede instrumentul providential al pedepsei divine. In fapt, el este caracterizat de impulsivitate, nerabdare si neliniste. Isi poate tempera instinctele printr-o adinca si atenta analiza a subconstientului si mai ales prin autostapinire. Doar asa soimul devine liber de prejudecati si stapin cu adevarat pe propria-i viata.

2. CASTORUL
21 aprilie – 21 mai
Castorul este un adevarat „constructor“ puternic si indraznet, capabil sa schimbe mediul, imprejurimile, cursul lucrurilor si al vietii. El are abilitatea de a transforma ideile si dorintele in realitate. Este uimitor cum un animal atit de mic isi poate schimba ambientul in citeva zile cu atita abilitate si rapiditate. Din dorinta exagerata de a acumula tot mai mult, nativul din castor ajunge sa creada ca va fi capabil sa schimbe intregul echilibru al universului, mereu in favoarea sa.

3. CĂPRIOARA
22 mai – 21 iunie
Caprioarele sint animale extrovertite si „guralive“ asa cum le recomanda sunetele sau mormaiturile pe care le emit. Ele isi „striga“ dorintele fara cea mai mica modestie sau discretie. Diferenta enorma dintre modul de a fi pacifist al femelei si cel agresiv al masculului scoate in evidenta caracterul lor duplicitar. Caprioarele traiesc in turma, fiind animale foarte sociabile, curioase si atasate, ele parasind grupul doar cind simt ca vor parasi si lumea. Cu toate acestea, latura nestatornica a caracterului nativilor din Caprioara primeaza in fata celei sentimentale.

4. CIOCĂNITOAREA 22 iunie –22 iulie
Despre ciocanitoare se spune ca este o pasare „indigena“ deoarece habitatul sau este acelasi de sute de ani. Ea nu migreaza – fiind un bun simbol al atasamentului fata de locul natal, fata de casa, cu radacini puternice in trecut. Isi construieste si consolideaza cuibul intre sfirsitul lui aprilie si iulie (perioada favorabila si zodiei Cancerului) in care Ciocanitoarea se regaseste. Cuiburile sale sint foarte rezistente, reprezentind stabilitatea casei si adesea sint folosite dupa citiva ani si de catre alte pasari cum ar fi graurii. Rolul ciocanitoarei se pare a fi acela de a apara, regenera si de a oferi si altora buna gazduire in mediul sau natural.

5. SOMONUL 23 iulie – 23 august
Somonul, reprezentant demn de admirat al regnului animal, este curajos si capabil de a-si sacrifica propria viata pentru cea a progeniturilor sale. El inoata intotdeauna contra curentului si se grabeste tot timpul minat de grija interioara si permanenta de a-si marca drumul cu seriozitate. La somoni intervine insa paradoxul conform caruia oriunde s-ar afla se grabesc sa-si depaseasca limitele, daruindu-se unei idei chiar pina la jertfa totala, pentru ca apoi, dupa ce si-au indeplinit sarcina, sa revina la matca, sa se intoarca la origini. S-ar putea pune intrebarea de unde vine obstinatia cu care somonii se straduiesc sa inoate mereu in susul apei catre locurile de obirsie? Sa regasim in aceasta dorinta, excesiv de morbida, uneori, atasamentul fata de stramosi si radacini sau o incapatinare ancestrala sau chiar imobilitate in gindire?

6. URSUL 24 august – 23 septembrie
Pentru amerindieni el este o creatura cu un nivel de inteligenta foarte ridicat, capabil sa se adapteze cu usurinta conditiilor mediului natural in care traieste. Astfel, daca sezonul nu este prielnic necesitatilor sale vitale, Mama Ursoaica – foarte responsabila, de altfel, isi amina gestatia in asteptarea unor vremuri mai bune. Caracterizat de pragmatism, ursul este rabdator si pindeste momentul potrivit, cind toate astrele ii sint favorabile, sa dea marea lovitura care ii poate aduce bunastare.

7. CIOARA 24 septembrie – 22 octombrie
Reprezentind foarte bine zodia clasica a Balantei, Cioara se caracterizeaza prin excelenta posibilitate de comunicare. Conform mitologiei amerindiene, cioara este un model civilizator si organizator. Dar, ca orice pasare, usoara si instabila, cioara se caracterizeaza si prin neseriozitate, uneori. Isi aroga libertati neconvenabile unora si lasa impresia ca numai cu ajutorul ei lumea isi gaseste armonia, pacea si linistea mentala sau sufleteasca.

8. SARPELE 23 octombrie – 22 noiembrie
Sarpele este simbolul nelinistii si al renasterii. Se schimba mereu, dar ramine acelasi. Intotdeauna are nevoie sa-si schimbe pielea ca sa-si duca viata mai departe – fiind in perfecta analogie cu zodia Scorpionului care se refera la mari transformari existentiale. Una dintre acestea pune accentul pe capacitatea nativilor zodiei de a se ridica si a merge mai departe schimbindu-si radical viata, urmindu-si telurile in ciuda aprobarilor sau dezaprobarilor celor din jur.

9. BUFNIŢA 23 noiembrie – 21 decembrie
Bufnita se pliaza perfect pe semnul astral al Sagetatorului, fiind capabila si de bune, si de rele. In mitologia amerindienilor, aceasta pasare nu este incarcata de conotatiile negative pe care le poseda in Crestinism. Bufnitelor le place sa-si ajute semenii, se dovedesc persoane de incredere, sint convingatoare, se implica in proiecte si sint capabile de realizari marete. Dimpotriva, daca bufnitele cad prada instinctelor celor mai josnice, ele pot aduce tot raul datorita toanelor si a lipsei lor de tact caci, sa nu uitam, ele reprezinta fata neagra a divinitatii.

10. GISCA 22 decembrie – 20 ianuarie
Facind o incursiune prin lumea necuvintatoarelor, gigaitul si ciupiturile obraznice ale gistei te-ar duce cu gindul la o prejudecata, si anume ca „naivitatea“ abunda la nativii acestei zodii. Dimpotriva, gisca este una dintre cele mai inteligente pasari dupa aprecierile ornitologilor, iar nativii zodiei au reputatia deloc flatanta a incapatinarii si hotaririi de a-si atinge telurile fiindca odata strafulgerati de o idee lupta pentru ea cu consecventa, chiar cu rigiditate. De multe ori, cei nascuti in aceasta zodie, pot avea idei preconcepute pe care nu si le vor schimba chiar daca li se aduc dovezi clare ca acestea ar fi gresite.

11. VIDRA 21 ianuarie – 18 februarie
Oarecum asemanatoare delfinului, Vidra se distreaza improscind apa in jurul ei cu bucurie copilareasca, aluneca pe valuri, pe busteni fara nici o grija, considerind ca jocul face parte din existenta ei. Vidrele fac nota discordanta in regnul animal avind multa voiosie, inventivitate, dinamism, dar, in acelasi timp, sint persoane deloc docile, excentrice, chiar imprevizibile. Acest model de comportament se pliaza perfect pe arhetipul Varsatorului din astrologia clasica.

12. LUPUL 19 februarie – 20 martie
Samanii amerindieni nu pregeta sa recunoasca in aceasta zodie sensul devotamentului impins pina la sacrificiul de sine care il caracterizeaza pe nativul acestei zodii. Lupul, traind in haite, are, fireste, un deosebit simt al adaptarii in comunitate si, la tinerete este gata sa se sacrifice pentru binele celor care il inconjoara. Ara­tind un interes deosebit pentru misterele vietii, el este considerat o legatura intre lumea spirituala si cea telurica. Cunoasterea meandrelor sufletesti si ale celor mai ascunse cotloane ale existentei ii face pe lupi sa devina conducatori si in viata, dar si dincolo de ea, asa cum se petrece in tribul amerindian Algonquin – vinatori nomazi din sud-estul Canadei, cu cea mai veche cultura din regiune. Strigatul jalnic al lupului in momentul mortii nu poate fi uitat cu usurinta si reprezinta modul sau de comunicare cu fortele oarbe si misterioase ale celuilalt tarim.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
1.319 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger