AcasăOldStatul ciuguleste tot ce poate

Statul ciuguleste tot ce poate

Un lucru e cert in România. Statul nu are bani si trebuie sa faca rost. De fapt, statul e atit de disperat ca nu are bani incit face orice sa mai aduca un banut in vistierie. Pentru asta, statul a marit taxele si impozitele care, pe zi ce trece, devin „taxe si impozite ale disperarii”. Oricit de putini, bani sa fie. Iar ultima „victorie” notabila, de palmares a statului român, este cresterea unor impozite cu 379%, impozite ce au legatura cu… Belgia, Luxemburg si Austria.

*Si mina grebla se facu?*

Asadar, atentie: statul mizeaza pe cresterea cu 379% a impozitului pe veniturile din economii sub forma de dobinda realizate in Belgia, Luxemburg si Austria de persoane fizice române rezidente fiscal in România. Astfel, daca in 2009, aceste sume reprezentau circa doua milioane de lei, pentru 2010 sint estimate a intra la buget circa 11 milioane de lei. Toate bune si frumoase, dar ar fi doua intrebari de pus. De unde este statul atit de sigur ca acesti bani vor veni la buget? Poate persoanele respective se gindesc, cind vor vedea ca le-a crescut impozitul cu 379%, si vor face in asa fel incit sa eludeze masura? Apoi, oare cite persoane fizice române rezidente fiscal in România stabilite in Belgia, Luxemburg si Austria sint, ca numar comparativ cu alte tari din Uniunea Europeana precum Franta, Italia, Spania, Germania s.a.m.d? Da, si suma de 11 milioane de lei este intr-adevar impresionanta daca ne gindim ca „doamna” Camera Deputatilor tocmai a atribuit aproape 3 milioane de lei pentru asigurarea serviciilor de transport aerian pe toate rutele interne pentru deputati. Iar la alte cheltuieli bugetate pentru 2010 de Camera Deputatilor nici nu vrem sa ne gindim.

*Mai departe…*

Cum se mai gindeste statul sa faca bani? Cresteri record la buget sint asteptate din veniturile obtinute din taxarea activitatii avocatilor si notarilor, ca si cele din practicarea jocurilor de noroc. In cazul autorizarii activitatilor din categoria jocurilor de noroc, se mizeaza pe cresterea incasarilor, de la 136 milioane la 316 milioane (crestere de 233%). In privinta impozitului pe onorariile practicate de avocati se asteapta dublarea sumelor din 2009, mai exact 2,5 milioane de lei. Sintem convinsi ca daca in cazul jocurilor de noroc sistemul face ca impozitele sa fie platite intocmai (asta in cazul in care vor mai fi amatori de jocuri), la avocati situatia e mai complicata. Doar sint avocati nu? De unde mai asteapta statul bani? Taxele si tarifele rezultate din activitatile de metrologie s-ar putea tripla si ele, iar protectia mediului va aduce si ea la buget sume de 7 ori mai mari in acest an, de circa 100 de milioane de lei. Sa le luam pe rind. Impozite de la oameni care stau prin Luxemburg, taxarea avocatilor, bani de la metrologie, din protectia mediului… Alte surse?

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
44 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger