AcasăOldSE MICSOREAZĂ!

SE MICSOREAZĂ!

Desi la inceput parea doar o varianta SF, acum, teoria reducerii numarului de echipe in Liga 1 incepe sa prinda tot mai mult contur. Presedintele Dumitru Dragomir vorbeste despre revenirea la sistemul cu 16 formatii, dar ia in calcul si posibilitatea unei competitii cu 12 cluburi, care se va desfasura in sistem play-off si play-out. Pina la urmatoarea Adunare Generala a LPF, programata in luna februarie a.c, inaintea startului returului, conducatorii din fotbalul românesc analizeaza masurile care vor fi luate, Adrian Mititelu declarind, ieri, ca Liga 1 trebuie sa se reorganizeze din temelii pentru a evita colapsul financiar: „De mult timp spun ca cel mai bun sistem este acela cu 12 echipe, iar la final sa se intre in sistem play-off si play-out pentru stabilirea campioanei si a retrogradatelor. Va dati seama ce inseamna sa se joace patru meciuri pe an intre Craiova, Steaua, Dinamo si Rapid? Competitia ar avea mult de cistigat, publicul va veni in numar mai mare la stadion, toata lumea ar avea de cistigat. Cred ca este cea mai buna solutie”. Neoficial, se pare ca toate cele trei grupari bucurestene sint de acord cu propunerea lui Mititelu, singurul club care se pozitioneaza in tabara adversa fiind CFR Cluj.

*Vom avea campionat ca in Moldova*

In Europa, exista o serie de campionate care se disputa cu 12 echipe. Cel mai semnificativ exemplu este Scotia, unde exista un sezon regulat, urmat de doua turnee, „Championship Group” si „Relegation Group”, primul contind pentru titlul de campioana (se infrunta primele sase clasate in sezonul regulat), iar al doilea pentru desemnarea formatiilor retrogradate (ultimele sase clasate in sezonul regulat). Danemarca, Belarus, Macedonia, Moldova, Muntenegru si Slovacia au de asemenea competitii cu cite 12 formatii. In campionatul Ciprului sint 14 echipe, la fel in Islanda si Kazahstan. Super Liga elvetiana dispune de 10 echipe, la fel si prima divizie austriaca, campionatele din Slovenia, Estonia si Letonia, Malta ori Irlanda. Lituania, in schimb, are un campionat cu doar opt formatii.

Din 18 cluburi existente in Liga 1, doar patru nu resimt puternic criza financiara. CFR Cluj, Steaua, FC Timisoara si FC Vaslui par a avea stabilitate la nivelul bugetului. Cele mai mari probleme le intimpina Rapidul (George Copos sustine ca nu dispune de cele 6 milioane de euro pentru obtinerea licentei pentru sezonul viitor), Dinamo (club aflat in pragul falimentului), Unirea Urziceni (dupa plecarea lui Dan Petrescu se vor opera mai multe cedari de jucatori), Otelul Galati si Poli Iasi, ultimele doua grupari fiind, deja, in „moarte clinica”.

Daca Liga 1 ar fi alcatuita din 12 echipe, primele patru clasate vor intra la finalul sezonului in play-off, pentru stabilirea campioanei. Astfel, se vor disputa meciuri in sistem fiecare cu fiecare, iar formatia cu punctajul cel mai bun va fi desemnata cistigatoarea titlului. La fel vor decurge lucrurile si in cazul retrogradatelor.
Ce se va intimpla cu restul formatiilor „eliminate” din Liga 1? Daca LPF si FRF vor decide reducerea numarului de echipe de la 18 la 12, celelalte sase cluburi „excluse” vor ajunge, automat, in liga secunda. Astfel, vom avea o a doua divizie impartita, cel mai probabil, in doua serii, fiecare tot de cite 12 echipe.
Avantajul sistemu­lui cu play-off si play-out este acela ca se elimina „plictiseala” care caracterizeaza echipele aflate la mijlocul clasamentului in ultima parte a sezonului. Insa, intr-o competitie in care 8 cluburi din 12 sint angrenate fie in lupta pentru titlu, fie in incercarea de a evita retrogradarea, nimeni nu-si va mai permite sa se „plimbe” prin campionat dupa propriul interes.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
52 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger