AcasăOldCe nu ne spun bancherii cind luam un credit

Ce nu ne spun bancherii cind luam un credit

Poate ca nu exista român care sa nu fi luat un credit, mai ales in ultimii patru ani. Cu totii ne-am bucurat pentru banii obtinuti usor mai ales cind a venit vorba de „mama” tuturor creditelor – cel cu buletinul. Acum, in plina recesiune si criza economica, pentru multi români „bucuria” de odinioara a creditului s-a transformat intr-o adevarata drama. Oameni simpli sau patroni sint in imposibilitatea de a returna creditele. Si poate situatia nu ar fi ajuns aici daca bancile nu ar fi fost atit de lacome si fara scrupule. Lacome – pentru dobinzile mari sau ascunse, fara scrupule – pentru faptul ca nu au jucat corect si s-au gindit strict la ele, nici o secunda la client. Mai mult, nu au explicat clar conditiile de creditare sau poate chiar mai grav, au ascuns intentionat anumite clauze.

*Jocul banilor in „natura” bancara*

Bancile au o mare problema in acest moment: ar da credite, dar nu mai gasesc clienti.
Sa vedem in continuare cam ce ne-au ascuns bancherii si ce inca ne ascund atunci cind acorda un credit. Si e doar o infima parte din „micile” lor secrete.

1. Bancherii nu vor sa riste cind e vorba de clientii români. Mai ales acum pe timp de criza. Pardon. Risca daca garantiile aduse atunci cind vrei sa iei un credit reprezinta dublul valorii creditului. Daca nu aduci astfel de garantii nici nu se uita la tine. Si nu stii de ce ti-e refuzata creditarea.
2. In România dobinzile au fost (si mai sint mari) pentru ca bancile au de acoperit pagube de la clientii vechi. Si, din nou, bancherii nu vor sa-si asume riscuri: vor cu orice pret sa nu piarda nici un banut, de aceea trebuie sa plateasca clientii nevinovati pentru “erorile” de afaceri ale bancilor.
3. Bancherii nu ne spun nici ca daca ai un credit pe mai multi ani, in prima jumatate a perioadei platesti… dobinda. Adica daca ai imprumutat 10.000 de euro pe 10 ani, dupa primii cinci ani de plata la credite vei avea de platit cam tot atit.
4. In privinta contractelor de credit… Contractele incheiate intre clientul obisnuit si banci sint considerate contracte comerciale. Iar un contract presupune intotdeauna o intelegere intre doua parti. Care dintre dumneavoastra si-a negociat vreodata contractul de credit? Raspunsul este simplu: nimeni. Doar marile corporatii negociaza. Omul de rind, nu. Pentru ca piata e mare, iar bancherul iti trinteste un lejer “nu-ti convine, pa” de nu te vezi. Poate ca aceste contracte or fi legale, dar si imorale sint cu siguranta.
5. De ce nu ne anunta bancile cind modifica dobinzile, chiar daca sint obligate sa faca acest lucru? Pentru simplul motiv ca maririle de obicei sint exagerate si fara motiv, iar tu ca si client, nu trebuie sa pui prea multe intrebari. O alta “regula” bancara spune ca atunci cind dobinda trebuie scazuta, ea se mentine.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
73 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger