AcasăOld2010: Anul scumpirilor nesimtite

2010: Anul scumpirilor nesimtite

Gata cu sarmalele, vinul si petardele de sarbatori. Reintram in normalitate sau, mai bine spus, dam piept cu realitatea destul de crunta a portofelului aproape gol, care risca sa ramina asa pentru ca autoritatile au dat drumul scumpirilor. Carburantii, unele alimente, tigarile si impozitele ne vor subtia serios veniturile in acest inceput de an.

*Acciza, scinteia care aprinde focul preturilor*

De la bun inceput trebuie spus faptul ca principalul vinovat pentru cresterea preturilor din acest inceput de an este majorarea accizelor la carburanti. Mai exact, accizele pe 2010 se calculeaza la un curs de 4,2688 lei/euro, anuntat la 1 octombrie de Banca Centrala Europeana, cotatie mai mare cu 14,2% fata de cea din urma cu un an, de 3,7364 lei/euro, folosita la calculul accizelor pentru 2009. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca benzina, anumite categorii de alimente, tigarile, alcoolul si alte produse accizabile se scumpesc. Desigur, cel mai mare impact asupra preturilor produselor de larg consum il are majorarea accizelor la carburanti. Pe scurt, pretul benzinei la pompa creste cu aproximativ 7%. O alta veste proasta este legata de posibila majorare a pretului la energie electrica. In acest context, avind in vedere ca pretul tuturor produselor (inclusiv a celor de baza) cuprinde si pretul carburantilor si energiei electrice, trebuie sa ne asteptam la un efect in lant care se traduce prin scumpirea vietii românului cam pe toate planurile. De altfel, producatorii din industria alimentara au anuntat deja ca vor fi nevoiti sa majoreze preturile pentru a acoperi cheltuielile.

*Pentru ce scoatem mai multi bani din portofel?*

Lactate + 8%
Producatorii din industria lactatelor si brinzeturilor au declarat recent ca scumpirile pentru aceste categorii de produse vor fi de pina la 8%. Singura veste buna este ca majorarea pretului nu se va face de pe o zi pe alta, ci treptat, in urmatoarele trei luni.

Carne de pasare + 30%
Carnea de pui se va scumpi in perioada imediat urmatoare cu pina la 30%. Majorarea anuntata este explicata de producatorii din domeniu prin nevoia de compensare a subventiilor care nu mai sint acordate de stat.

Piine +10%
Pretul piinii si al produselor de panificatie se va majora pina in luna martie, cu pina la 10%, motivul principal al scumpirii fiind cresterea preturilor cerealelor de import.

Legume si fructe
Scumpirea carburantilor va avea un efect semnificativ si asupra pretului conservelor. Nu in ultimul rind, o scumpire este anuntata si pentru categoria de produse legume si fructe.

Taxe si impozite + 15%
Bucurestenii platesc in acest an taxe si impozite majorate, in medie, cu 15% pe casele si terenurile pe care le au in proprietate.

Ţigari si alcool de “nepretuit”
Ultima scumpire a tigarilor a avut loc foarte recent, in decembrie 2009. Cu toate astea, tigarile se scumpesc din nou in aceasta luna, un pachet ajungind la pretul de zece lei. In fine, pretul bauturilor alcoolice va fi si el “actualizat” pe baza accizelor cu pina la 8%, pina in vara acestui an.

Scumpirile anuntate deja sint cu adevarat dramatice pentru majoritatea românilor, mai ales in conditiile in care nu exista nicio premisa economica pe timp de criza pentru cresterea salariilor sau macar actualizarea lor in raport cu rata inflatiei.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
40 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger