AcasăOld3, 2, 1... reset dupa Sarbatori

3, 2, 1… reset dupa Sarbatori

Dietele de detoxifiere sint indicate dupa ce trece perioada sarbatorilor. Ele au un efect de curatare a organismului prin indepartarea toxinelor si a chimicalelor acumulate.

Cei care nu au exagerat si au in mod obisnuit un regim bazat pe vegetale, fructe, legume si mai putin pe carne nu trebuie sa tina niciun regim special de detoxifiere.

*Produse indicate*

Ideea pe care se bazeaza o dieta eficienta este cea a consumarii unor alimente naturale, care ajuta la buna functionare a rinichilor si ficatului. Intr-un program tipic de dezintoxicare se recomanda sa consumati numai fructe, sucuri de fructe, salate si multa, multa apa in primele doua zile, apoi, timp de cel putin cinci zile, sa mincati mese sanatoase care sa contina fructe proaspete, legume crude sau fierte la aburi, supe, peste si carne de pasare fara piele.

*De evitat*

Printre produsele care trebuie evitate pe toata perioada dietei se numara: alcoolul, cafeaua, tutunul, medicamentele, anumite suplimente (din cauza cantitatii de aditivi continute), laptele, ouale, cascavalul, produsele de patiserie, maioneza, muraturile, sarea, bauturile acidulate si produsele procesate (carnea de porc si de vita, cirnatii, burgerii). Doi factori esentiali in revenirea la alimentatia normala sint o ambitie de fier si evitarea unui mod de a gindi radical, in alb si negru.

Iata citiva pasi pe care ar trebui sa ii urmezi ca sa te refaci dupa festin:

*Consuma multe lichide*

Primul lucru pe care ar trebui sa il faci, cind vrei sa iti revii dupa supraalimentare, este sa bei apa, inca de dimineata. Nu e neaparat nevoie sa bei doar apa pentru o hidratare corespunzatoare, ci poti consuma lichide si din alte surse, precum fructele si sucurile de fructe, lapte, legume, supe, ciorbe etc.

*Evita sarea in exces*

Mare atentie trebuie acordata consumului de sare, care este responsabila pentru nivelul de sodiu din organism, putind duce la afec­tiuni grave ale rinichilor si pentru retentia de apa. Ar trebui sa reduceti consumul de sare la jumatate.

*Evita infometarea*

Primul impuls, dupa o perioada in care ai mincat peste masura, este sa urmezi citeva zile o dieta foarte saraca in calorii. Desi o astfel de abordare pare foarte rationala la prima vedere, aceasta nu va face decit sa iti dea metabolismul peste cap.

*Prajelile sint „mortale”*

Alimentele prajite, mai ales pregatite incorect, reprezinta un pericol, nu numai pentru silueta, dar si pentru sanatate. Grasimile supuse temperaturilor ridicate produc radicali liberi, aldehida acrilica si lipoperoxizi, substante toxice si iritante pentru organism, mai cu seama daca uleiurile se refolosesc. Daca insa am reusit sa ne limitam la alimente gatite la vapori sau la gratar, acesta din urma avind avantajul ca elimina multe dintre grasimile continute in carne, de exemplu, putem deja sa ne felicitam pentru alegerea facuta mai ales ca orice gram de grasime ne „daruieste” 9 calorii.

*Gustarile si ciugulitul intre mese*

Rotunjimile „cistigate” de sarbatori sint insa in cea mai mare parte datorate gustarilor hiper-calorice si dulciurilor consumate intre mese. Avem cu totii tendinta de a ne oferi lucruri pe care in mod obisnuit ni le refuzam: chipsuri, alune, inghetata, popcorn, prajituri, ciocolata, sucuri carbogazoase cu zahar si lista poate continua la nesfirsit. Ne este suficient numai sa comparam tot ce mincam si bem pe parcursul unei singure zile din vacanta de sarbatori cu meniul obisnuit al unei zile in care mergem la serviciu ca sa ne explicam de ce la intoarcere ne e mai greu sa ne incheiem jeansii preferati.

*Post-vacation blues – te recunosti?*

De ce ne e greu sa ne reintram in ritm si sa ne reluam activitatile obisnuite la reintoarcerea dupa sarbatori? O explicatie psihologica exista, se numeste „stresul de revenire” sau dupa denumirea data de specialistii americani Post-vacation blues, adica depresia usoara ce urmeaza vacantei. Schimbarea rapida a rutinei zilnice, de la relaxarea zilelor de libertate, care nu presupuneau nici un fel de constringeri, la intoarcerea la obligatiile casnice si la cele de serviciu, mai ales daca are loc intr-un mod brusc, poate fi cauza perturbarii echilibrului psihic. Organismul nostru are nevoie de timp pentru a se readapta la ritmul alert al vietii cotidiene. Toate aceste simptome dispar intr-un timp destul de scurt, insa le putem evita sau macar diminua cu putina atentie.

*Exercitiile de forta sint solutia*

Dupa sarbatori, toata lumea care vrea sa scape de kilogramele in plus se duce la sala de sport si face aerobica la nesfirsit. Antrenamentul de forta este o modalitate mai inteligenta ca sa revii la normal, fiindca lichideaza zaharul (glicogenul) din muschi mult mai rapid decit exercitiile de tip aerobic. Asadar, daca alimentele pe care le-ai consumat au fost bogate in carbohidrati, atunci exercitiile de forta te vor ajuta sa arzi mai eficient aceste depozite de glucide. Nutritionistii afirma ca nu trebuie urmata o dieta extrema, care sa excluda aproape orice aliment, cu exceptia anumitor fructe si legume. Ei propun un posibil meniu:

*Micul dejun*

Fructe proaspete: portocale, kiwi, ananas, mere sau grapefruit. Acestea pot fi amestecate astfel incit sa se obtina un suc hranitor. Fructele pot fi amestecate cu iaurt, pentru a beneficia de o alimentatie mai consistenta.

*Prinzul*

Puteti minca o supa de legume sau de fasole. Continuati cu peste la conserva sau la gratar, cartofi fierti si salata verde. Pentru a face masa mai consistenta, puteti minca si o salata de ridiche. Gustarea dintre masa de prinz si cea de seara consta intr-un pahar cu suc de morcovi.

*Cina*

Fierbeti mai multe legume cu usturoi si ghimbir, adaugati putin ulei de masline si serviti-le alaturi de orez brun. O alternativa este somonul la cuptor cu legume fierte si cartofi. Puteti consuma, de asemenea, si salate facute din varza, morcovi, telina, castraveti si ardei gras.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
95 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger