AcasăOld2010 Anul economiei Morgana

2010 Anul economiei Morgana

Asa cum calatorii in desert traiesc “iluzia apei” careia ii spun “Fata Morgana”, asa si in economie unii specialisti traiesc iluzia cresterii economice. Chiar daca anul 2010 este considerat de unii, anul iesirii din criza pentru România, sint semne ca nu este chiar asa. De fapt, s-ar putea ca 2010 sa fie mult mai rau ca anul 2009.

*Oficial ne-ar merge bine*

La inceputul acestuia an statisticile spuneau, in ciuda crizei internationale dar si a evidentelor, ca România va avea o crestere economica de aproximativ 4 procente. Nimeni, dar nimeni nu a contrazis aceste statistici. Acum, la sfirsit de an, ne indreptam spre un deficit de 8%. Adica marja de eroare e atit de mare incit iese din statistici. “Nu cred ca iesirea României din criza se va petrece in 2010. Pentru simplul motiv ca in 2010 vor trebui luate masurile care nu s-au luat in 2009. Si ma refer in primul rind la ajustarea sectorului public care nu a avut loc. Autoritatile au luat credite peste credite pentru finantarea sectorului de stat, iar acest lucru nu se va mai putea prelungi ca si pina acum, in 2010”, explica analistul Ilie Serbanescu. Adevarul este, ca anul acesta, din motive mai mult sau mai putin electorale, guvernantii au protejat cit au putut sectorul public de efectele crizei. “Costurile sustinerii artificiale ale pensiilor si salariilor la un nivel nerealist vor fi decontate in 2010. In plus, sa nu uitam ca in 2010 vor inceta livrarile de bani de la FMI pentru simplul motiv ca se termina transa. De aceea, cred ca 2010 va fi mai rau pentru economie ca 2009”, este de parere analistul.

*Neoficial, nimic…*

De-abia iesiti din campania electorala si cu un picior in Sarbatorile de iarna, politicienii nostri numai la criza nu se gindesc. Nu au timp. Unii renumara voturile, altii fac si desfac guverne, dar despre economie nimeni nu sufla o vorba. Totusi, ce se va intimpla cu economia României la anul? Ce trebuie sa faca românii, pe ei cine-i indruma? Poate numai bunul simt le va spune acestora ca trebuie sa-si pastreze locul de munca si sa aiba grija cu ratele de la banca. “Cred ca la anul, românii trebuie sa se bucure daca le sint reduse salariile si pensiile pentru ca asta le va da garantia ca le vor mai avea”, conchide Ilie Serbanescu. Cu alte cuvinte, reducerea salariilor in sectorul bugetar dar si reducerea pensiilor ar fi actiunea unui guvern responsabil care ofera o sansa reala de redresare economica.

Situatia economica, cresterea preturilor, somajul si infractionalitatea sint cele mai mari ingrijorari ale românilor, potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru, care arata si ca trei sferturi dintre români considera ca economia va fi intr-o stare similara sau mai proasta peste 12 luni. Potrivit rezultatelor studiului, prezentate luni de Comisia Europeana (CE), peste jumatate (53%) dintre români considera ca situatia economica este cea mai grava problema cu care se confrunta România in prezent.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
44 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger